Vádemelés

2022.09.14. 19:58

Békés megyében is szedte áldozatait a nagypályás csaló

A Szeghalmi Járási Ügyészség kétrendbeli, kisebb kárt okozó csalás bűntette és 285 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat egy 33 éves, büntetlen előéletű, csányi illetőségű férfi ellen, aki az interneten elkövetett csalásokkal összesen 287 sértettet károsított meg országszerte, köztük egy szeghalmi nőt is.

N. Sz.

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Békés Megyei Főügyészségen elmondták, hogy a férfi tavaly februárban és novemberben különböző álneveken hirdetett meg eladásra az egyik közösségi ismerőskereső oldal apróhirdetési felületén olyan termékeket, árucikkeket, amelyek valójában nem álltak a rendelkezésére. A férfi célja az volt, hogy a valótlan tartalmú hirdetésekre jelentkező sértettektől a meghirdetett termék vételárát, illetve annak egy részét előlegként kicsalja, ezáltal rendszeres haszonra tegyen szert a megélhetése biztosítása érdekében. 

A tévedésbe ejtett, a hirdetésekre vevőként jelentkező sértettektől azt kérte, hogy a termékek vételárát, vagy azok előlegét egy bankszámlára előre utalják el. A pénzösszegek átutalását követően a férfi a sértettek számára elérhetetlenné vált, a meghirdetett termékeket nem küldte el nekik, nem is állt szándékában a tényleges adásvétel.

A megyei főügyészségen elárulták azt is, hogy a csányi férfi „termékpalettája” meglehetősen széles volt: hirdetett eladásra a többi között például motorkerékpárt, motor alkatrészt, elektromos gitárt, modell mozdonyt és modell autót, akcióhős figurát, porcelán figurát, gramofont, antik rádiót, játékkonzolt, játékkazettát, társasjátékot, dagasztógépet, régi szódásüveget, kosaras kártyát, I. világháborús bajonettet, szuronyt, számítógépet, harangot, gitárállványt, viharlámpát, gázálarcot, benzines kannát, éjjellátó készüléket.

A férfi országszerte összesen 287 sértettet csapott be, az egyiküknek 67 ezer forintos, egy másik sértettnek 76 ezer forintos kárt okozott. A többi sértettnek 50 ezer forintot meg nem haladó kárt okozott. Háromnegyed év leforgása alatt közel 5,2 millió forintot zsákmányolt, a kicsalt pénzösszegeket a terhelt a saját megélhetésére fordította, teljesen felélte. A sértetteknek okozott kár nem térült meg.

A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerő terheltet halmazati büntetésként végrehajtandó börtönbüntetésre és közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélje, valamint kötelezze őt a polgári jogi igényt bejelentő sértettek részére okozott kár megtérítésére. 

Tekintettel arra, hogy több sértett polgári jogi igényt nem jelentett be a nyomozás során, azaz nem kérték káruk megtérítését, ezért ezen összeg – összesen 1,15 millió forint – erejéig az ügyészség vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában