Vádemelés

2022.03.14. 07:13

Sógornője nevében rendelt mobiltelefonokat egy csabai férfi

Kisebb kárt okozó folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 32 éves büntetett előéletű, jelenleg is más ügyben kiszabott jogerős börtönbüntetését töltő békéscsabai férfi ellen, aki más nevére rendelt mobiltelefonokat.

Illusztráció: Shutterstock

A férfi a vádbeli időben állandó, bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkezett, regisztrált álláskeresőként havi 22.800 forint összegű foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesült, ugyanakkor adótartozása és adók módjára behajtandó köztartozása volt, a bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el. 2019. január 18-án és 2019. március 12-én a békéscsabai lakcíméről interneten, illetve telefonon 2 db nagyobb értékű mobiltelefont rendelt az egyik távközlési szolgáltatótól a sógornője – feleségének testvére – nevében és személyes adatai felhasználásával oly módon, hogy számlázási címként a sértett szegedi lakcímét, azonban szállítási címként a saját békéscsabai tartózkodási helyét, illetve a kézbesítés érdekében a saját mobiltelefonszámát adta meg. 

Sógornője a telefonok megrendeléséről és személyes adatainak felhasználásáról nem tudott, ahhoz hozzájárulását nem adta. A férfi az általa átvett mobiltelefonok kezdőrészletét és egy havi törlesztőrészletét a kézbesítéssel egyidejűleg megfizette, azonban az előfizetésekhez tartozó számlákat és a mobiltelefonok havi törlesztőrészleteit a továbbiakban nem fizette, az már a megrendeléskor sem állt szándékában. Sógornője az egyik követelésbehajtó cég felszólító leveléből értesült a tartozásról, illetve személyes adatai jogosulatlan felhasználásáról, ezért feljelentés tett. A férfi cselekményeivel a mobilszolgáltatónak 315 ezer forint kárt, míg sógornőjének jelentős érdeksérelmet okozott. 

A járási ügyészség vádiratban előterjesztett indítványa felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására irányul, valamint arra, hogy a bíróság a férfival szemben 315 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendeljen el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában