körözés

2021.02.07. 11:28

Békési csellengők: sok gyermek eltűnt

Tavaly csökkent Békés megyében az eltűnések miatt elrendelt körözések száma az azt megelőző esztendőhöz képest, de még így is többeket keresnek a hatóságok. Jelentősen magasabb az eltűnt kiskorúak száma.

Busi Ottó

Fotó: Shutterstock

A rendőrség a közölt adatokkal kapcsolatban kiemelte, a rögzített körözések száma nem azonos az eltűntek számával. A kiskorúak esetében pedig a körözések magas számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott, vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúak száma jelenti.

– Ezekben az esetekben nem beszélhetünk a szó hagyományos értelmében vett eltűnésekről, mert az esetek többségében általában ismert a kiskorú tartózkodási helye (például a gyermek megszökött gondozási helyéről). Előfordul, hogy egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik a kijelölt gondozási helyéről. Értelemszerűen, ahányszor az illető megszökik, ez annyi körözési eljárás elindítását generálja a statisztikai rendszer kimutatásában – közölte hírportálunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A szökés mögött többnyire valamiféle konfliktus áll /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Hozzátették, kiskorúak eltűnésének hátterében jellemzően a szülők közötti, vagy a szülő és gyermek közötti konfliktushelyzet, gyermek-elhelyezési vita, esetleg gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása is állhat. A gyermekotthonban, lakásotthonban és nevelőszülőnél elhelyezett kiskorúak engedély nélküli távozásaik során jellemzően a szüleikhez, rokonaikhoz, illetve barátaikhoz szöknek vissza.

A legfontosabb, hogy az érintettek haladéktalanul értesítsék a hatóságot, amikor észlelik, hogy hozzátartozójuk eltűnt. Jellemzően az értesítéssel egy időben vagy már azt megelőzően is megkísérlik felkutatását.

Az ORFK szerint ilyen esetben az egyik legfontosabb teendő a család részéről a mindenre kiterjedő, részletes bejelentés megtétele a személy körülményeinek, életvitelének, foglalkozásának megismerése érdekében, továbbá fénykép átadása a rendőrség részére.

Hangsúlyozták, a rendőrség mindenkit keres, akinek az eltűnését bejelentették és az eltűnés körülményeire való tekintettel végzi a folyamatos körözési tevékenységet. Az eljáró szerv a bejelentést követően az eltűnt kiskorú adatait rögzíti a Körözési Nyilvántartási Rendszerben. A körözési eljárás a körözés elrendelésével egy időben elindul. A jelenleg hatályos körözési törvény rendelkezése alapján a körözés elrendelésétől számított 90 nap elteltével az eltűntté nyilvánításról határozatot hoznak. Ezt követően a körözési eljárás nem zárul le; amennyiben a körözés időközben nem került visszavonásra, akkor a körözést 90 évig kell nyilvántartani.

– Az, hogy mikor kerül elő az eltűnt személy, számos tényező függvénye. Befolyásolják az eltűnés körülményei, oka, helyszíne. A családból eltűntek tartózkodási helye a gyermekkorúak esetén mintegy 90 százalékban egy-két napon belül megállapításra kerül. Az eltűnt kiskorúak mintegy 30 százaléka a bejelentés megtétele után egy napon belül, újabb 30 százaléka a bejelentés után egy héten belül, míg 35 százaléka egy hónapon belül előkerül. A fennmaradó 5 százalékba tartoznak azok a kiskorúak, akiknek az eljáró hatóság az adatgyűjtés során felmerült információkra figyelemmel vélelmezi a tartózkodási helyét, csak egyéb okból nehézkes a felkutatásuk (külföldön tartózkodnak, családja, barátai bújtatják). Számos esetben az eltűnés jelensége mögött a szülők közötti konfliktushelyzet, gyermek-elhelyezési vita vagy esetleg gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása áll – részletezte az ORFK.

Fontos a bizalmi kapcsolat

– A gyermekek eltűnésének, szökésének megelőzése érdekében kiemelkedően fontos a szülő és gyermeke közötti bizalmi kapcsolat, hogy életük szerves részévé váljon a szülő. Nagy figyelmet kell fordítani a gyermekek meghallgatására, a velük való rendszeres kommunikációra. Ez a kialakult kapcsolat a kamasszá válás időszakában különösen fontos, amikor a gyermekek igyekeznek a szülői kontroll alól kivonni magukat és dominánssá válhat a kortárs csoportok hatása. Sokat jelent, ha időben észleli a szülő a gyermeke viselkedésben beállt változásokat. Ha ez a tapasztalat, kiemelt figyelmet kell rá fordítani. A gyermekeket érdemes – természetesen mentális-érzelmi-értelmi képességeikhez mérten – bevonni a családi életbe – hívta fel a figyelmet az ORFK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában