békés megye

2018.11.11. 15:23

A mezőkeres, a vadászboltos gyilkosságnál sem adták fel

A Békés megyei detektívek nem felejtenek, és nincs bocsánat. A gyilkosság a legsúlyosabb bűn, az elhunyt pedig már nem tud segíteni, nem tudja megmondani, ki a tettes. Az igazságot ki kell deríteni, a nyomozók az áldozat érdekeit igyekeznek képviselni. Ehhez olykor időutazást tesznek, ha kell, 21 évet mennek vissza. Így történt ez a békéscsabai mezőkeres gyilkosságnál is. Dr. Kis Péter ezredessel, megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettessel és Tóth Csaba alezredessel, a megyei főkapitányság bűnügyi osztályvezetőjével idéztünk fel történeteket.

Nyemcsok László

A detektívek rendszeresen elő-elővesznek időlegesen megoldatlan emberölési ügyeket, más súlyos, illetve sorozat-bűncselekményeket. A tudomány, a technika rohamléptekben fejlődik, a műszerek egyre érzékenyebbek, a módszerek egyre fejlettebbek.

– Emlékezetünkben elraktároztuk a mezőkeres gyilkosság részleteit is, a helyszínen rögzített nyomokat pedig szakszerűen tároltuk – részletezte dr. Kis Péter és Tóth Csaba. – Minden apró információt leellenőriztünk, ilyenek voltak a bejelentések, a más ügyekkel való hasonlóságok, más ügyekben felmerült adatok, személyek. Aztán 2016-ban kaptunk egy lehetőséget a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájától, személyesen dr. Petőfi Attila vezérőrnagytól. Újra megtörténhetett annak a maszknak a DNS-vizsgálata, amit a tettes menekülés közben elhagyott, a rendőrök pedig megtaláltak.

Törvény határozza meg, hogy mikor kell valakit „rabosítani”, kinek kerül be a DNS-e a rendőrség nyilvántartási rendszerébe. Ebben a számítógépes adatbázisban bűncselekményekhez köthető személyek szerepelnek. A minta pedig olyan, mint a személyi szám, a világon csak egy emberé lehet. A DNS az emberi test különböző részeiből, akár egészen apró részletekből, maradványokból is kimutatható.

Dr. Kis Péter (balra) és Tóth Csaba a régi bűnügyi iratokat is elővette a mezőkeres gyilkosság felderítésénél. Fotó: Imre György

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központtól kapott eredmény, találat nagyot lendített az ügyön, de a férfit, akinek a DNS-e rajta volt a maszkon, a helyszínhez kellett kötni, bizonyítani kellett, hogy ő járt ott, nem más hagyta ott, vitte oda a maszkot. A nyomozók időutazásba kezdtek.

Szerencsére olyan dátum volt 1996 szilvesztere, amire sokan emlékeztek. Főként, ha rablást eszeltek ki erre az éjszakára. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy többen mennek el a raktáráruházba, és pénzt szereznek. Végül azonban Zs. Róbert egyedül ment oda, és támadt a raktárosra. A bűncselekmény „előéletét” kellett elővenni újra, ki kivel barátkozott, milyen szerepet játszott a bűntényben. Ehhez a régi bűnügyi iratok adatai szolgáltatták az alapot.

Mindent megtudtak: ki, mikor, kivel, mit csinált

– A nyomozást így, 21 év után is fel kellett építeni, nem lehetett kapkodni – hangsúlyozta dr. Kis Péter és Tóth Csaba. – Nem olyan ez, mint amikor az ember a televízióban néz egy krimit, és 50 perc alatt megoldódik minden. A DNS azonosítása fontos volt, de számos egyéb bizonyítékot kellett beszerezni, amelyeket valódi fegyvertényként lehet értékelni. A stratégiánk és a kitartó, aprólékos munka eredménye az lett, hogy mindent megtudtunk: ki, mikor, kivel, mit csinált.

Amikor az összes mozaikdarab a helyére került, Tóth Csaba kereste fel a gyilkost abban a büntetés-végrehajtási intézetben, ahol egy másik ügy miatt ült.

– Amikor közöltem vele, hogy mivel gyanúsítjuk, a legjobb szó a reakciójára, hogy meglepődött – ecsetelte a bűnügyi osztályvezető. – Azonnal nem tett vallomást, de a bizonyítékok hatására később beismerte tettét.

A rablás előkészülete akkor, amikor az eset történt, még nem volt büntetendő. Azok pedig, akik az emberölés bizonyítékainak eltüntetésében közreműködtek, elévülés miatt nem büntethetők. A gyilkos tette azonban nem évült el. A Gyulai Törvényszék emberölés miatt húsz év fegyházbüntetésre ítélte, legkorábban 16 év letöltése után kerülhet ki. Az ítélet nem jogerős, az ügy végére a Szegedi Ítélőtábla tesz pontot.

Zs. R. jelenleg jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti, korábban kábítószeres ügy miatt ítélték el. Elvileg jövő év elején lett volna feltételesen szabadságra bocsátható, de most a Gyulai Törvényszék döntött arról, hogy addig marad a hűvösön, amíg a jogerős ítélet meg nem születik a mezőkeres gyilkosság ügyében.

– A célért kitartóan, erőt, energiát nem kímélve dolgozó, mondhatni bulldog típusú nyomozó kollégáinkkal együtt némi büszkeséget érzünk, hogy 21 év után kiderült az igazság – magyarázta dr. Kis Péter és Tóth Csaba. – Természtesen a jogerős ítélet tesz pontot az ügy végére. Az vezérelt bennünket, hogy az igazság kiderüljön, a gyilkos megkapja méltó büntetését. Dr. Mázor Róbert bíró szavaival teljes mértékben egyetértünk. Az ügynek az a tanulsága, hogy a bűnözők az idő múlásával sem lehetnek nyugodtak, előbb vagy utóbb mindenkit utolér a büntetés. Végig az járt a fejünkben, az áldozat érdekeit mi képviseljük, a mi kötelességünk az igazság kiderítése és a bizonyítékok összegyűjtése. Belső erkölcsi késztetés ez. A rendőrségnél szolgálatot teljesítő, élet elleni ügyekben nyomozó detektívek szakmai és erkölcsi indíttatásáról Bogdány Gyula rendőr alezredes, a Bács–Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese írta egy közelmúltban megjelent tanulmányában: lélek, elhivatottság, szakmai felkészültség nélkül nem lehet ezt a munkát jól csinálni.

A nagy port kavart ügyek közé tartozott a békéscsabai vadászboltos gyilkosság is 2005 márciusában. Ha nem is húsz év múlva, de itt is hosszabb idő elteltével, másfél év után lett meg a tettes. A kétegyházi férfi jogerősen 20 év fegyházat kapott. A tettes 2005. március 18-án kétegyházi lakásán egy kést vett magához, és nagyapjával, annak autójával Békéscsabára utazott. A bűncselekmény tervéről semmit nem tudó nagyapának unokája azt mondta, disznókábító puskájába akar ütőrudat vásárolni a vadászboltban. A kétegyházi fiatalember a boltba belépve az üzlethelyiségben egyedül tartózkodó tulajdonos-eladót egy mellény felpróbálásának ürügyén kicsalta a pult mögül. Amikor a férfi hátat fordított neki, elővette tőrkését, és elvágta a megtámadott tulajdonos nyakát. Az erősen vérző sértett összeesett, majd pár perc múlva meghalt. A gyilkos ekkor a pulthoz lépett, ahonnan több lőfegyvert is összeszedett. Ezt követően a fegyvereket egy fegyvertokba rakta, és a kocsiban várakozó nagyapjához ment, akivel együtt hazaindultak Kétegyházára.

A tapasztalt nyomozók is megdöbbentek

A férfi később észrevette, hogy a hátizsákját – az elkövetéshez használt késsel együtt – a boltban hagyta, ezért visszatért a helyszínre, az említett tárgyakat magához vette, a nyitva tartás táblát a „Zárva” oldalára fordította, s elhagyta a boltot.

A helyszín még a tapasztalt nyomozókat is nagyon megdöbbentette. A bolt tulajdonosát hidegvérrel, kegyetlenül ölték meg, az elkövetés módja miatt sokan arra is gyanakodtak, hogy a tettes külföldi, egy volt háborús veterán. A férfit végül egy, a gyilkosság után eladott flóbertpisztoly buktatta le. A fegyvert Csongrád megyében egy rablásnál használták 2006 októberében, a nyomozóknak pedig sikerült követni a pisztoly útját egészen az első eladóig.

– Az egyik elrabolt vadászpuskát a gyilkosság után több hónappal Székesfehérvár mellett, Seregélyes külterületén találták meg a kollégák. Akkor ennek a fegyvernek a nyomán nem tudtunk elindulni, a nyomozást végül egy évvel a gyilkosság után felfüggesztettük, de nem adtuk fel – ecsetelte dr. Kis Péter és Tóth Csaba.

És hogy a nyomozáshoz némi szerencse is kell, azt bizonyítja, hogy 2006 októberében a csabai vadászboltból elrabolt egyik flóbertpisztolyt Csongrád megyében, két mindszenti férfinál találták meg, amikor egy rablás miatt házkutatást tartottak náluk. De nem volt ilyen egyszerű a dolog, a fegyver több személyen keresztül jutott el hozzájuk. A rendőröknek sikerült azonosítani mindenkit, aki megvette, majd továbbadta, így eljutottak a kétegyházi férfihoz, akinél egy másik, szintén a vadászboltból származó pisztolyt is találtak. Beismerte a gyilkosságot, a nyomozóknak azt mondta: fegyverekre volt szüksége, hogy további bűncselekményeket kövessen el.

A battonyai rém befalazta az áldozatát

Az eltűnéseket is minden esetben nagyon komolyan kell venni, egy részük mögött ugyanis bűncselekmény lehet. Ezt bizonyította a battonyai rém esete is, aki egy ház falába falazta be áldozatát – mondta dr. Kis Péter és Tóth Csaba. A sziszifuszi nyomozói munka eredményességét igazolja két külön bankautomatákat robbantó csapat felderítése. Az egyik csoport tagjai Csongrád megyei, a másiké román bűnözők voltak. Megyénkben Békésszentandráson és Gyomaendrődön, illetve az ország jó néhány pontján is követtek el ilyen bűncselekményeket. A Békés megyei rendőrök göngyölítették fel mindkét sorozatot. Miként azokat a szlovák elkövetőket is ők fogták el, akik az országban sok idősotthonba, Békés megyében kondorosi és békéscsabai intézményekbe törtek be azért, hogy pénzt szerezzenek. Közvetlenül az utolsó bűncselekményük után el akarták hagyni az országot, a Békés megyei rendőrök azonban a határ előtt néhány méterrel, bravúros módon lekapcsolták őket.

Kulcs a rejtélyek megoldásához

Dr. Kis Péter elmondta, a krimik detektívjei közül Agatha Christie nyomozóinak, elsősorban Poirot-nak a módszere áll hozzá a legközelebb, ez adódik vizsgálói múltjából is. A bizonyítékok aprólékos összegyűjtése, elemzése adja meg a kulcsot a rejtélyek megoldásához. Sokszor a laikus nem is gondolná, mennyire fontos lehet egy apró részlet, melyről a nyomozó kiszúrja, hogy kilóg a rendszerből, és érdemes ezen a szálon végigmenni.

– A bűnügyi munka 24 órás szolgálat, állandó kihívással, készenléttel. Ez a nehéz, de a szép is benne – hangsúlyozta. – Az elkövetett bűncselekmények felderítése örömmel tölti el az embert azért is, mert ezzel a polgárok biztonságát szavatoljuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában