Kék hírek

2018.03.06. 08:37

Vádat emelnek az időseket kifosztó női páros ellen

Tizenegy rendbeli bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 40 éves szekszárdi és egy 35 éves székesfehérvári nő ellen, akik 2016. év végén 3 hónap alatt 11 idős embert fosztottak ki.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak – akik a vádbeli időszakban munkahellyel nem rendelkeztek – és harmadik ismeretlen társuk előzetesen abban állapodtak meg, hogy az ország különböző településein bűncselekményeket, trükkös lopásokat követnek el idős, beteg sértettek sérelmére – olvasható a Békés Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

A terheltek általában azonos építésű olyan tömbházi lakásokba csengettek be és kéredzkedtek be, amelyekben a konyha közvetlenül a bejárati ajtó közelében vagy amellett van. Megegyezésük szerint az első és másodrendű vádlottak kozmetikai csomagok szomszéd részére történő kézbesítésére hivatkozva bejutottak a sértettek lakásába, majd a konyhába mentek azzal a valótlan indokkal, hogy a címzetteknek üzenetet akarnak hagyni, ezért tollat vagy papírt kértek.

Az egyik vádlott a konyhában leült, a másik a helyiség ajtajában megállt, esetenként a konyhaajtót is becsukták. A vádlottak ezáltal mozgásukban is akadályozták a sértetteket, valamint beszélgetéssel elterelték a figyelmüket, és amíg a sértettel a konyhában tartózkodtak, azalatt harmadik társuk a nyitva hagyott bejárati ajtón a lakásba jutott, és készpénzt, illetőleg értéktárgyakat, jellemzően arany ékszereket lopott el.

A vádlottak 2016. szeptember-december hónapjaiban összesen 10 lakásból loptak így alkalmanként több százezer forint értéket országszerte: Békéscsabán, Siófokon, Cegléden, Szekszárdon, Miskolcon és Mosonmagyaróváron. 2016. decemberében két Békéscsaba, Kazinczy utcai lakásba jutottak be a fenti módszerrel, az egyik lakásból 220.000.-Ft készpénzt, a másikból 1 M Ft készpénzt és 500 ezer forint értékű arany ékszereket tulajdonítottak el, egy 84 és egy 82 éves sértettet károsítva meg.

A Békéscsabai Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő két nőt 11 rendbeli bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettével vádolja; az irányadó halmazati büntetési tétel 2-14 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától is, illetőleg kötelezze őket az okozott kár megtérítésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában