Bíróság

2018.03.01. 17:56

Halálos gázolás a zebrán: elítélték a mentőst

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte – nem jogerősen – csütörtökön a Békéscsabai Járásbíróság azt a 42 éves békéscsabai férfit, aki egy villogó, szirénázó mentőautót vezetve elgázolt közel másfél éve Békéscsabán, a Bartók Béla út és a Petőfi utca kereszteződésében, a zebránál egy fiatal biciklist. A 16 éves lány életét vesztette.

Licska Balázs

A vádirati és ítéleti tényállás szerint a vádlott a katasztrófavédelemnél és másodállásban a mentőszolgálatnál dolgozott, dolgozik jelenleg is. A végzetes napon 14 óra 37 perckor kezdték meg a vonulást a mentők a Berzsenyi utcából, és a Vécsey utcába tartottak. A mentőautó 87-89 kilométer/óra sebességgel közlekedett, használva a megkülönböztető fény- és hangjelzést, amikor 14 óra 40 perckor elütöttek a kereszteződésben egy fiatal biciklist.

A 16 éves lány a Petőfi utca felől a Szemere utca irányába tartott, a zebra mellett egy méter távolságban kerékpározott. Amíg a mentőautónak pirosat, addig neki zöld jelzést adott a lámpa. A kezében tartotta a mobiltelefont, az ahhoz kapcsolt fülhallgató pedig a fülében volt, zenét hallgatott. Amikor felhajtott az úttestre, tőle a mentőautó 59-60 méterre volt. Bár a sofőr vészfékezett, 75-77 kilométer/óra sebességgel gázolták el a fiatalt, akinek ellátását azonnal megkezdték.

A tárgyaláson levetítettek több videót is. Az egyik a fedélzeti kamera felvétele volt. Ezen látszott: azt követően, hogy a mentőautó kifordult a Berzsenyi utcából, a Bajza utcában és a Bartók Béla úton nemcsak a megkülönböztető fény-, hanem hangjelzés is folyamatosan ment. Látszott az ütközés is. A másik felvétel a bizonyítási kísérleten készült.

– Azt kell eldönteni, hogy a tragédiáért kizárólag a KRESZ-t több ponton megszegő 16 éves lány, vagy mellette a vádlott is felelős-e – kezdte perbeszédében a vádhatóságot képviselő dr. Tibori Balázs alügyész. Részletezte, hogy a biciklis fiatal nem nézett körül, csak előre figyelt, mielőtt úgy hajtott a zebrára, hogy a mentőautó már féktávolságon belül volt.

Elmondta: a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó jármű megszegheti a KRESZ bizonyos rendelkezéseit, azonban ezzel a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztetheti. Meg kell győződnie arról, hogy a közlekedők lehetővé teszik neki az akadálytalan továbbhaladást. Nincs abszolút elsőbbsége. Hozzátette: ha a mentőautó 58-60 kilométer/óra sebességgel halad, intenzív fékezéssel elkerülhető lett volna a baleset.

Gumiszabálynak nevezte a KRESZ vonatkozó rendelkezését dr. Kvasz Tibor ügyvéd, közlekedési szakjogász. A meglátása szerint a 16 éves lánynál az észlelés teljes hiánya volt felfedezhető, és a biciklis fiatal magatartása – valamint az, hogy több ponton is megszegte a KRESZ-t – indította be azt a láncolatot, ami a tragédiához vezetett.

– Nincs számszerűen meghatározva, hogy a villogó, szirénázó mentőautó mennyivel közlekedhet, mennyivel haladhat be a kereszteződésbe, ami most lényegében üres volt – hangsúlyozta, hozzáfűzve, a mentősofőr végig a biztonságra törekedett. Előtte több kereszteződésben is tilos jelzésen ment keresztül, mindenki elengedte. Aláhúzta: nem védence tehet arról, hogy bekövetkezett a baleset, bűncselekmény hiányában a felmentését kérte.

Felfüggesztett fogházbüntetést kapott

A járásbíróságon bűnösnek talál­ták a mentősofőrt, és – két év próbaidőre felfüggesztve – 1 év 8 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték. Tíz hónapra elvették tőle a B ­kategóriás jogosítványát. Kötelezték a bűnügyi költség felének – 386 ezer forintnak – a megfizetésére, a másik fele az állam terhén marad. Előzetes mentesítést kapott, azaz a jövőben is büntetlen előéletűnek számít.

– A 16 éves lánynak nem lett volna szabad lehaladnia a zebrára, meg kellett volna adnia az elsőbbséget az egyébként lát­ható, hallható mentőautónak – fogalmazott az ítélet indokolásakor dr. Bíró Mariann bíró. Hozzátette, hogy a vádlott – mivel szirénázott, villogott a kocsi – áthaladhatott a piros jelzésen és túlléphette az 50 kilométer/órás sebességkorlátot.

Azonban van egy kitétel: csak akkor szegheti meg a KRESZ ezen rendelkezéseit, ha meggyőződött arról, hogy elsőbbséget kap a többi közlekedőtől, és ennek a többi közlekedő látható jelét adta. Mivel a biciklis fiatal nem nézett a mentőautó felé, nem volt szemkontaktus sem, így a vádlott nem számíthatott arra, hogy a sértett elengedi.

A Bartók Béla út és a Petőfi utca kereszteződésében történt a baleset 2016. november 22-én. Archív: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában