Gyorsforgalmi

2024.04.09. 13:07

M44-es: májusig megnyitják a Lakitelek-Szentkirály közötti szakaszt

A hazai gyorsforgalmi utak közül a következő új szakasz átadása az M44-es Lakitelek és Szentkirály közötti, amely számunkra Békés vármegyében is különleges jelentőséggel bír. Az átadását május elejéig tervezik.

Papp Gábor

Az M44-es gyorsforgalmi újabb szakaszának műszaki átadás-átvétele már lezárult, jelenleg a forgalombahelyezési eljárás folyik, a megnyitást május elejéig tervezik – írta a Világgazdaság az Építési és Közlekedési Minisztérium által a 444-nek küldött tájékoztatás alapján.

m44, gyorsforgalmi, lakitelek, szentkirály, szakasz
M44-es: újabb, komoly jelentőségű szakaszt adnak át hamarosan. Forrás: Facebook/Magyarország kormánya

M44-es: nagy jelentősége van a szakasznak

Mint kifejtették, bár csak néhány kilométerről van szó, a fejlemény mégis nagy jelentőségű, hiszen jócskán lerövidíti a Kecskemét és a Tisza-híd közötti kapcsolatot, ráadásul lehetővé teszi a gyorsabb haladást, miután két települést is elkerül. Az M44-es egyébként jelenleg a Tiszától Békéscsabáig használható, de folyamatosan zajlik a bővítése.

Az M44-es gyorsforgalmi útnak az M5-ös autópálya és Szentkirály közötti szakaszán halad a kivitelezés, 2025 második negyedévére várható, hogy átadják a forgalomnak. A Békéscsaba és az országhatár, Nagyszalonta közötti szakasz előkészítése is tart. A megvalósítás a tervezésre irányuló közbeszerzési eljárásnál jár, most értékelik a beérkező ajánlatokat. A teljes tervezési feladat elvégzésére 47 hónap áll majd a nyertes rendelkezésére, vagyis a tervezés vége 2028-ra kalkulálható.

Más beruházásokat is átadnak

A cikkben szó esik az M6-osról, a hajrában van ugyanis a dél-dunántúli sztráda utolsó szakaszának, a Bóly és országhatár közötti nagyjából húsz kilométeres rész átadása is. Ennél ugyancsak a végére ért a műszaki eljárás, a közlekedés előtt pedig két ütemben nyitják meg az új pályát.

Szintén május elején esedékes a Bóly–Villány közötti 13 kilométer felavatása, az utolsó elem, a Villány és az országhatár közötti szakasz akkor következik, amikor a horvátok elkészülnek az Eszéktől Horvátország centrumába tartó A5-össel. Ezt 2025 tavaszára teszik.

És még mindig nincs vége, ugyanis az előrejelzések szerint decemberre befejeződik az M85-ös Fertőrákost és Sopront az országhatárral összekapcsoló szakaszának az építése is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!