Miniszterelnöki határozat

2023.03.14. 09:04

Jön az új gyorsforgalmi: Romániába vezet majd az M44

Orbán Viktor miniszterelnök határozatban rendelte el, hogy véglegesítsék az új gyorsforgalmi összeköttetés létesítését Magyarország és Románia között.

Beol.hu

Újabb fontos közúti kapcsolat jöhet létre a két ország között. Fotó: Bús Csaba/MTI

Mint megírtuk, a tervek szerint az M44-est Magyarországon Békéscsabától az országhatárig hosszabbítják meg, Romániában pedig a már korábban kijelölt határmetszési ponttól Nagyszalontáig vezető gyorsforgalmi út kapcsolódik majd az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmiba. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni a lehető leggyorsabb megvalósítás érdekében. Kiemelte, hogy a magyar hatóságok már elkészítették a térség fejlesztési tervét, és elmondta, hogy a határellenőrzési infrastruktúrát a román fél építi a saját oldalán, az erről szóló államközi megállapodást valamikor majd tavasszal fogják aláírni.

Orbán Viktor miniszterelnök határozata a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg, ennek értelmében a kormányfő felhatalmazza az  építési és közlekedési minisztert vagy az  általa kijelölt személyt a  Magyarország kormánya és Románia kormánya között a  Békéscsaba-Méhkerék-államhatár és a  Salonta (Nagyszalonta) államhatár közötti gyorsforgalmi úti kapcsolat létesítéséről szóló megállapodás bemutatott szövegének végleges megállapítására.
A miniszerelnök egyúttal felhívja a  külgazdasági és külügyminisztert, hogy a megállapodás szövegének végleges megállapításához szükséges meghatalmazási okiratot adja ki; felhívja az  építési és közlekedési minisztert és az  igazságügyi minisztert, hogy a  megállapodás kihirdetéséről szóló kormányrendelet tervezetét a  megállapodás szövegének végleges megállapítását követően haladéktalanul terjesszék a kormány elé.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában