Közép-Békés

2024.04.04. 13:59

Biohulladék begyűjtése: kedvezőek a tapasztalatok

Elindult márciusban Békéscsabán, Békésen és Gyulán a konyhai bio-, azaz zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése. A tapasztalatok szerint azok, akik csatlakoztak, tudatosan veszik igénybe az ingyenes szolgáltatást, gyűjtik a biohulladékot.

Licska Balázs

Egy európai uniós irányelv alapján a keletkezett hulladék csupán 10 százaléka kerülhet a lerakókba, a többit valamilyen formában újra kell hasznosítani. A biohulladék külön gyűjtésével jelentősen csökkenthető a kommunális hulladék mennyisége.

biohulladék, begyűjtés, élelmiszerhulladék
Elindult a biohulladék, azaz a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése Békéscsabán, Békésen és Gyulán is. Illusztráció: MW

Békéscsabán, Békésen és Gyulán elindult

Az előírásoknak való országos megfelelés érdekében idén megkezdődött a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése itthon. A 14 város meghatározott részein induló rendszert a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Békés vármegyében Békés, Békéscsaba és Gyula lakóközösségei számára teszi elérhetővé a szolgáltatást a helyi partner, a Tappe Hulladékgazdálkodási és Köztisztasági Szolgáltató Kft.

Barna kukákat kapnak a társasházak

Holopné dr. Sztrein Beáta, a kft. cégvezetője kiemelte: a cél az, hogy a háztartásokban keletkezett hulladék 65 százalékát újrahasznosítsák. Jelenleg Magyarországon ez az érték csak 32,8, míg az Európai Unió országaiban átlagosan 48 százalék.

Hozzátette: márciustól biztosítják a társasházakban élők számára ingyenesen a biohulladék házhoz menő gyűjtését. A barna színű, nagyméretű, 120 literes, gumiperemmel ellátott, zárható gyűjtőedényeket a MOHU Zrt. szintén térítésmentesen biztosítja a társasházaknak, valamint a háztartások egyenként egy-egy 5 literes edényt is kapnak.

Heti egyszer-kétszer ürítenek

A biohulladék gyűjtése el is indult az előző hónapban, a pontos járattervet megkapták azok a társasházi lakások, amelyek érintettek ebben a szolgáltatásban. Arról, hogy Békéscsabán belül pontosan mely utcákban indul el a szolgáltatás, a mohu.hu/biohulladek oldalon lehet tájékozódni. A közösen használt barna kukákat novembertől májusig heti egyszer, míg júniustól októberig heti kétszer, vagyis évente összesen 72 alkalommal ürítik. Ezeket havonta egyszer ingyenesen mossa, tisztítja a Tappe Kft.

Mi mehet bele és mi nem?

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű, fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni például csontot, élelmiszer-csomagolást. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos továbbá a barna kukákba tenni fák ágait, leveleit, illetve kommunális hulladékot.

Trágya készül a biohulladékból

A magyar háztartásokban keletkezett hulladék 30 százaléka konyhai hulladék, a becslések szerint évente 600 ezer tonna biohulladék kerül a csatornarendszerbe, nagyjából 320 ezer tonna pedig a szemétlerakókban végzi. Ez nagymértékben növeli a metánkibocsátást, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ráadásul a magas víztartalmú élelmiszerhulladék rontja a szemétégetők hatásfokát.

Az egyébként értékes biohulladék összegyűjtésével megújuló energiaforrásként a biogázüzemekben energiát és szerves trágyát tudnak előállítani, ezzel hozzájárulva a körforgásos gazdaság kiépítéséhez. A trágyára nagy szükség van a termőtalaj megőrzése érdekében, évente ugyanis 80-110 millió köbméter talaj vész el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!