Békéscsaba

2024.02.14. 13:39

Tojáshéj igen, csont viszont nem kerülhet a biohulladékos kukákba

Márciusban indulhat Békéscsabán a konyhai biohulladék házhoz menő gyűjtése. A lakóközösségek ingyenesen kapnak egy 120 literes kukát, míg a családok egy-egy ötliteres edényt az igények alapján.

Licska Balázs

A tervek szerint márciustól indul a biohulladék házhoz menő gyűjtése Békéscsabán.

Forrás: Illusztráció

Szarvas Péter polgármester a közösségi oldalán azt írta, hogy először a társasházakban élők számára lesz elérhető az ingyenes szolgáltatás. Az edények kiosztását februárban kezdi meg a szemétszállító cég.

A városvezető hozzátette, hogy a konyhai biohulladék gyűjtésére szolgáló kukába lehet tenni például a gyümölcsök és zöldségek maradékait, a kávézaccot, a teafüvet – a filtert viszont nem –, a tojáshéjat, a főtt ételmaradékokat, a pékárukat, a feldolgozott élelmiszereket és húskészítményeket. Fontos viszont, hogy nem kerülhet bele csont, illetve az élelmiszerek csomagolása sem.

Nemrég a Csabagyöngye Kulturális Központban tartottak egy tájékoztatót, ahol a Tappe Kft. cégvezetője, Holopné dr. Sztrein Beáta elmondta, hogy a tervek szerint a tényleges szállítás márciusban kezdődik. November és május között heti egyszer, míg június és október között heti két alkalommal ürítik majd a 120 literes edényeket. A járatokat a vegyes kommunális hulladékot begyűjtő járatokkal együtt szervezik meg. Ugyanis elvárás, hogy amennyiben a biohulladék 15 százaléknál több idegen anyagot tartalmaz, akkor azt vegyes kommunális hulladékként szükséges elszállítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában