Beol podcast

2024.01.31. 19:33

Külön kukába kerül a konyhai biohulladék - podcasttal

Hamarosan kezdődik Békéscsaba, Békés és Gyula társasházas övezeteiben a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése. A lakóközösségek ingyenesen kapnak egy-egy 120 literes barna kukát, a lakók pedig lakásaikban az ugyancsak térítésmentesen adott ötliteres edényekbe gyűjthetik többek között a gyümölcsök és zöldségek maradékait, az ételmaradékokat. A biohulladék végül biogázüzemekbe kerül, ahol energiát állítanak elő belőle. Az induló rendszerrel kapcsolatban szerdán tartottak fórumot Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. Tappe Kft. Podcastunkban a Tappe Kft. cégvezetője, Holopné dr. Sztrein Beáta beszélt a részletekről.

Licska Balázs

Fejes Róbert, a Pannon Egyetem szakembere elmondta, évente 66 kilogramm élelmiszerhulladékot termelünk fejenként

Fotó: Bencsik Adam

Az európai uniós elvárások miatt ettől az évtől házhoz menő rendszerben szükséges gyűjteni a konyhai biohulladékot, ami a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot jelenti. A rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik, Békés vármegyében a Tappe Kft. A vállalat cégvezetője, Holopné dr. Sztrein Beáta elmondta, hogy első körben Békéscsaba, Békés és Gyula társasházas övezeteiben indul el a rendszer.

Februárban indul az osztás

Megkeresték a társasházakat, akik számára küldtek egy tájékoztatót az ingyenes szolgáltatásról, valamint egy edényigénylő adatlapot. Februárban elkezdik osztani az edényeket: társasházanként, lépcsőházanként egy-egy barna, 120 literes – szag- és kifolyásmentes, légmentes zárást biztosító gumitömítéssel ellátott – kukát adnak, lakásonként pedig egy-egy ötliteres edényt biztosítanak. A lakóknak ebbe kell gyűjteniük a konyhai biohulladékot, a tartalmát pedig a nagy, kinti kukába üríthetik.

Márciustól szállítanak

A tényleges szállítás márciusban kezdődik. November és május között heti egyszer, míg június és október között heti két alkalommal ürítik majd a 120 literes edényeket, azaz éves szinten 72 alkalmat terveznek. A járatokat a vegyes kommunális hulladékot begyűjtő járatokkal együtt szervezik meg. Ugyanis elvárás, hogy amennyiben a biohulladék 15 százaléknál több idegen anyagot tartalmaz, akkor azt vegyes kommunális hulladékként szükséges elszállítani.

Mi mehet bele és mi nem?

Holopné dr. Sztrein Beáta hangsúlyozta, pontosan ezért fontos, hogy mi kerül a biohulladékba. Az ingyenesen biztosított edényekbe lehet gyűjteni a gyümölcsök és zöldségek maradékait, a kávézaccot, a teafüvet, a tojáshéjat, a főtt és nyers ételmaradékokat, a pékárukat, a konzervek és befőttek tartalmát többek között. Fontos, hogy nem kerülhet közé például a csont, az élelmiszerek csomagolása, de a szintén konyhából kikerülő szivacs és tisztítókendő sem.

Ingyenes a szolgáltatás

A Tappe Kft. cégvezetője kiemelte, hogy ezzel egy többletszolgáltatást kaphatnak ingyenesen azok, akik Békéscsaba, Békés és Gyula társasházas övezeteiben élnek. Hiszen térítésmentesen adnak számukra kukákat, ingyenesen viszik el a biohulladékot, illetve a nagy edényt is térítésmentesen mossák havonta egy alkalommal. A remények szerint a rendszernek köszönhetően csökken a lerakóba kerülő vegyes kommunális hulladék mennyisége. A biohulladékot biogázüzemekben dolgozzák fel: energiát állítanak elő általa, míg a megmaradó anyag a mezőgazdaság számára hasznos.

A jövő nyersanyaga a kukában van

A jövő nyersanyaga a kukában van – emelte ki Fejes Róbert, a Pannon Egyetem szakembere a fórumon. Itthon évente átlagosan 4 millió tonna kommunális hulladék keletkezik, amelynek jelenleg 50-60 százaléka lerakóba kerül, miközben az elvárás 10 százalék.

Évente mintegy 66 kilogramm élelmiszerhulladékot termelünk fejenként. Ennek 63 százaléka a kommunális hulladékba kerül, 18 százalék komposztként hasznosul, 19 százaléka megy állatok etetésére. Békéscsabán évente átlagosan 20 ezer tonna települési szilárd hulladék keletkezik, ebből 3600 tonna élelmiszerhulladék. Tasnádi Tamás, a Biogáz Unió Zrt. ágazatvezetője elmondta, hogy a cégcsoporthoz négy üzem tartozik, köztük egy békési, ahol áramot állítanak elő. Hangsúlyozta, hogy a lebontott anyag végterméke ugyancsak felhasználható, a mezőgazdaság számára hasznos.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában