2x2 sáv

2024.03.20. 10:44

Déli elkerülő utat terveznek Békéscsaba számára

Nagyjából 17 kilométer hosszú déli elkerülőt terveznek Békéscsaba számára, amely a 444-est és a 44-est kötné össze. A 2x2 sávos út tervezési feladatainak elvégzésével az Építési és Közlekedési Minisztérium a RODEN Mérnöki Iroda Kft.-t és a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.-t bízta meg.

Licska Balázs

Kétszer két sávos lesz az elkerülő. Illusztráció: MW

A cégek feladata egy tanulmányterv elkészítése, amely segíti a döntéshozókat a megfelelő nyomvonal kiválasztásában. A tender leírása szerint az elkerülő eltér majd attól a nyomvonaltól, amely már rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel is. A változások miatt új környezeti hatásvizsgálat elkészítése, valamint új és a meglévő környezetvédelmi engedélyek beszerzésére is a nyertes ajánlattevők feladata lesz – írták a magyarepitok.hu oldalon.

Békéscsaba, déli elkerülő, nyomvonal, tervezés
Kétszer két sávos lesz az elkerülő. Illusztráció: MW

A két cégnek a tervezés során figyelembe kell vennie a Szeged és Debrecen közötti 2x2 sávos főút környezetvédelmi engedéllyel rendelkező nyomvonalát, valamint a tervezett út által érintett 128-as és a 120-as vasútvonalakat és azok jövőbeni fejlesztéseit. 

Az előzetes tervek szerint a déli elkerülő – amelyről korábban Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is írt és beszélt – 2x2 sávos főút lesz, egy különszintű és két szintbeni csomóponttal, valamint két vasúti felüljáróval.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!