Termés

2023.12.10. 11:07

Megéri odafigyelni a zöldség, gyümölcs tárolására

Sokan tárolnak télire zöldséget, gyümölcsöt megyénkben is. Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, ha megfelelően tároljuk a termést, akkor a készletünk akár márciusig is kitarthat.

Nyemcsok László

Hankó János a válogatás után az almát a kamrába pakolta.

Fotó: Für Henrik

Ügyeljünk arra, hogy csak ép, egészséges termést rakjunk el, a tárolás előtt pedig ne mossunk meg semmit. Nézzük meg, nincs-e a termésen kártevő, kórokozó.
– A zöldségtárolásnál lényeges a megfelelő páratartalom – hangsúlyozta az elnök. – Ha ez túl magas, rothadásnak indulnak, ha túl alacsony, akkor összezsugorodhatnak, kiszáradhatnak. A burgonyánál fontos, hogy az elraktározott termések között ne legyen vágott, penészes, mert ezek a krumplik a mellettük lévőket is károsítják, tönkreteszik. A fagyoktól mindig óvjuk a krumplit! Figyeljünk arra, hogy a burgonyát és a hagymát mindig érje levegő, és érdemesebb őket inkább sötétben tárolni. Ha almát teszünk el télire, akkor a közepes-kisebb méretűeket válasszuk, mert jobban elállnak, mint a nagyok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!