Komplex beruházás

2023.12.15. 17:52

Félmilliárdos fejlesztéssel szépülhet Mezőkovácsháza belvárosa

Projektnyitó sajtótájékoztatón ismertették azokat az újdonságokat, amiket a Komplex infrastrukturális fejlesztés Mezőkovácsházán című projektben a tervezők is látni szeretnének a megvalósítás után végeredményként a belvárosban. A pénteki sajtóeseményen elhangzott: az önkormányzat az elnyert TOP Plusz pályázat keretében erre a komplex beruházásra félmilliárd forintot használhat fel.

Csete Ilona

Erdős Norbert: kulturális, sport- és közlekedésinfrastruktúrát is érint a komplex beruházás. Fotó: Für Henrik

Fotó: Für Henrik

Csepreghy Elemér polgármester köszöntőjében emlékeztetett: az elmúlt hónapokban olyan események sora zajlott a városban, amik egy tudatos, egymásra épülő fejlesztési stratégia egy-egy sikeres elemének a megvalósítását eredményezte. Megemlítette a 800 millió forintos  kerékpárút átadását; azt megelőzően egy gazdaságélénkítő program eredményéről szóló projektet; a külterületi út átadását és a megkezdett belterületi út építését sorolta.

FH_6441
Csepreghy Elemér: a munkákat szeretnénk jövő tavasszal elkezdeni. Fotó: Für Henrik

– Ez a jelenlegi projekt elnyerte a szükséges forrást, elkezdődött a tervezése, szeretnénk a közbeszerzést elindítani, a munkákat pedig  2024 tavaszán elkezdeni az 500 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével – mondta a település vezetője. 

Nem marad el az eredmény

Erdős Norbert, a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője felidézte: 2022 tavaszán vált biztossá, hogy ez a projekt forrást nyert.

– A jó hírt már akkor bejelentettük és én hiszem, ha mindannyian szisztematikusan a folytatásban is azon dolgozunk közösen, hogy a megnyíló pályázatokat kihasználjuk, eredményesen szerepeljünk és megvalósítsuk a projekteket, akkor az eredmény nem marad el. Úgy látom, ezen az úton halad Mezőkovácsháza – fogalmazott köszöntőjében a politikus, aki gratulált mindazoknak, akik részt vettek ebben a nagy munkában. Felvillantotta a projekt négy fő irányát, külön kiemelte a Kalocsa Róza Művelődési Központot érintő modernizációt, ami szintén egy korábbi, energetikai fejlesztésre épül és ha a mostani beruházás elkészül, akkor válik a közművelődési intézmény egy teljesen megújult, XXI. századi létesítménnyé.

A részletekről s arról, hogy mi adja ennek a beruházásnak a komplexitását, Moldován Attila tervező beszélt.

Beletartozik négy fő elem: a települési kék infrastruktúra fejlesztése, ami érinti a csapadékvíz-elvezetési rendszer kialakítását. Külön kiemelte, hogyan képzelik el a csapadékvíz helyben hasznosítását. Beszélt a belterületi zöld infrastruktúra fejlesztéséről (ez érinti a polgármesteri hivatal oldalán az iskoláig terjedő, a mentőállomástól, az Alkotmány utcáig terjedő járdaburkolatokat és zöldfelületeket, valamint új parkolók építését is). Kialakítanak egy szökőkutat az általános iskola előtt. A parkerdőben zárt kutyafuttató készül, illetve egy 400 méteres erdei futópálya sok egyéb mellett. A közösségi, kulturális infrastruktúrafejlesztés keretében a művelődési házban felújítják a színpadot, az öltözőket, a vizesblokkokat.
S hogy mit takar a fenntartható közlekedésfejlesztés? Mezőkovácsháza belterületén az Arany János utca és az Árpád utca 88. közötti részeken, majd az Árpád-Petőfi-József Attila utcák közötti útszakaszon valósulhat meg a meglévő kerékpárút felújítása.

Tisztelgés az elődök szándéka előtt

Albertus László alpolgármester pohárköszöntőjében helytörténeti párhuzamokat vont a város egykori és jelenlegi vezetőinek a szándéka között.

– 210 éve, hogy Vertics József királyi földmérő elkészítette a dohánykertész település tervrajzát. Már akkor elképzelése volt arról, hol lesz a település központja, hol lesz a templom, az iskola, a vásártér. Az akkori tervezőnek a víziója mára valóság. Itt élünk, mi, mezőkovácsháziak.

De mit jelent az átutazónak a városközpont? Az itt élőknek? A turistáknak?

– Számomra ez a hely, a városközpont, lenyomata az egész településnek. Azt kívánom, ha elkészül ez a komplex beruházás, akkor mondhassuk azt, hogy tisztelgünk a múltunk előtt, a jelenben látjuk azt a fejlődést, amit a jövőben élvezhetünk mi és az utánunk következő generációk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!