Hazait fogyasszunk!

2023.11.12. 18:03

A helyi termékek árusítását erősítik Békésben is

Országosan több településen is helyi termék rendezvényt tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH), ezeken többen vettek részt Békésből is.

Nyemcsok László

cél, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk.

Fotó: MW-illusztráció

Kozsuch Kornél, a NAK Békés vármegyei elnöke kiemelte, mindenhol elhangzott, hogy a helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja. A termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van közel egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakul köztük. Helyi termékek vásárlásával a helyi termelőket, élelmiszer-feldolgozókat is segíthetjük. 
Az elnök kitért arra, a rövid ellátási lánc (REL) és annak értékesítési formái rávilágítanak arra, hogy miként is rövidíthető le az áruk, termékek szállítási útja. 
– A rendezvénysorozat előadásai is rámutattak arra, hogy növelni kell a helyben termelt termékek előállítását, és a termelők áruinak a rövid ellátási láncokon keresztüli eladását. Legyen az akár regionális, közösségi értékesítés vagy jól működő térségi piac – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – A Békés vármegyei gazdálkodók is minőségi élelmiszereket termelnek, cél, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk. A helyi termelők hozzájárulnak a kulturális örökség megőrzéséhez, népszerűsítik a magyar ízeket. Biztosítják a magyar gasztronómiához az alapanyagokat, és a fogyasztóknak módjuk van személyes kapcsolatot építeni velük. 
Kozsuch Kornél kitért arra, a helyi termékek megvásárlása segítheti a vidéki termelők gyors piacra jutását, a vidéki lakosság megélhetését és a vidék megtartóerejét is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!