Ingatlanpiac

2023.08.16. 15:04

Új lakások: Békéscsaba az olcsóbb megyeszékhelyek közé tartozik

Csökkent az átadott új ingatlanok száma és a lakásépítési kedv is visszafogottabb lett az első félévben. A megyeszékhelyeken 28, a többi városban 7 százalékkal kevesebb új lakás talált gazdára. Az ingatlan.com felméréséből kiderült, a megyeszékhelyek közül Békéscsaba az olcsóbb kategóriába tartozik, hiszen az új lakások esetében itt nem éri el a 700 ezer forintot a négyzetméterenkénti átlagár.

Vásári Erzsébet

Jelentősen csökkent az új építésű lakások iránti kereslet.

Fotó: Shutterstock

Csökkent Magyarországon az átadott új lakóingatlanok száma és a lakásépítési kedv is visszafogottabb lett az első félévben. A kínálati piacon pedig a korábbinál jóval mérsékeltebb drágulás látható, a keresletcsökkenésnek köszönhetően – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a hivatalos adatok alapján mutatja be a lakásépítések alakulását és az országra jellemző átlagos négyzetméterárakat. A megyeszékhelyek közül Békéscsaba az olcsóbb kategóriába tartozik, hiszen itt nem éri el a 700 ezer forintot az átlagár, miközben más nagyvárosokban 900 ezer, Budapesten pedig 1 milló forint az átlagos négyzetméterár.

A felmérésből kiderült, az idei év első hat hónapjában összesen 7353 új lakás épült Magyarországon, ez 19 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Budapesten 2316 lakást vettek használatba, ami 36 százalékos csökkenésnek felel meg. A vármegyeszékhelyeken 28, a többi városban pedig 7 százalékkal kevesebb új lakást adtak át. Csak a községekben bővült a lakásépítés, ott 9,2 százalékkal több lakást vettek használatba. A lakásépítési kedv csökkenését jelzi, hogy az első félévben kiadott engedélyek 11 ezer alatt maradt, ami 39 százalékos visszaesést jelent éves szinten.

– A magas infláció, a jelentős építési költségek miatt számítani lehetett a csökkenésre mind az használatba vett lakásoknál, mind a lakásépítési engedélyek esetében. Emellett az sem váratlan, hogy a községekben nőtt az új lakóingatlanok száma, ez a falusi csoknak és az agglomerációs települések felértékelődésének köszönhető – fejtette ki az adatokat kommentálva Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette, számottevően lassult az új lakások árának emelkedése. A mérsékelt áremelkedésben szerepet játszik az is, hogy az új építésű lakások iránti kereslet – a használt lakások piacán látható tendenciákhoz hasonlóan – jelentősen csökkent, országos átlagban 20 százalékkal. A fővárosban 17 százalékkal, miközben a megyeszékhelyeken több mint 30 százalékkal. A kisebb városokban és a községekben pedig 16 és 15 százalékos volt a visszaesés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!