Jó minőséget várnak

2023.06.21. 15:58

Nyakunkon a dinnyeszezon, Békésben az elsők között terem a finomság

Hétvégétől kisebb mennyiségben már elérhető a hazai dinnye a boltokban, piacokon, július elejétől pedig tovább bővül a kínálat. A termelők jó minőségre számítanak, a fajtaválaszték és a termelési technológia terén jelentős előrelépések történtek – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdai, budapesti tájékoztatóján, amelyen részt vett Göcző Mátyás medgyesegyházi termelő, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke, a NAK Békés vármegyei zöldség- és gyümölcstermesztési szakmai osztályának elnöke is.

Nyemcsok László

Magyarországon átlagosan 10 kg/fő a görögdinnye-fogyasztás; melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy.

Fotó: MW

Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott szerdán a NAK a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével (MDE) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közösen. A tájékoztatót Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke, dr. Apáti Ferenc, a Fruitweb elnöke és Göcző Mátyás tartotta.

Elhangzott, először a déli országrészből, Békés, Tolna, Baranya térségéből, majd a hevesi régióból kerül a dinnye a fogyasztókhoz, később, július végétől Szabolcs-Szatmár-Beregből, és kedvező időjárás esetén szeptember közepéig-végéig elérhető lesz.

Minden adott ahhoz, hogy minőségi, ízletes termés legyen az idei

A rendezvényen szó esett arról, az elmúlt években jelentősen változott a dinnyetermelés helyzete. Míg a korábban konzervatív technológiával zajlott a termesztés, mára – a megelőző évtizedekhez képest – körülbelül feleakkora területen, de hasonló mennyiségben zajlik. Mindemellett idén elindult a termőterület növekedése, a tavalyi 2600-hoz képest 2900 hektár. A szakemberek mintegy 140-160 000 tonna termésre számítanak idén, amiből mintegy 15 ezer tonna a sárgadinnye, a többi görögdinnye. A mennyiség valamelyest változhat az időjárás függvényében, de minden körülmény adott ahhoz, hogy minőségi, ízletes termés legyen az idei.

A sajtótájékoztatón Göcző Mátyás (balra), Győrffy Balázs és dr. Apáti Ferenc Fotó: NAK

A magyar dinnyetermelők az elmúlt években egyre inkább veszítettek exportpiacaikból, melyeket spanyolok, olaszok és görögök szereztek meg. Ez is arra ösztönözte a hazai termelőket, hogy technológiában és fajtákban váltsanak. A termelés korszerűsítése érdekében a kamara és a vetőmag-forgalmazó cégek tanulmányutakat szerveztek a versenytárs országokba is. Ennek hozadékaként is észlelhető volt a hazai termőterület csökkenésének lassulása, a korszerűtlen, konstans dinnyefajták helyét pedig átvették az oltott és hibrid dinnyék, melyek aránya mára elérte a teljes dinnye termőterület 95 százalékát. Azaz a magyarországi fajtahasználat nemzetközi szinten is versenyképessé vált, továbbá megjelent a fólia alatti termelés, amivel előrébb hozható a szezonkezdet.

A hazai termesztésű dinnyék sokkal ízletesebbek

– A görögdinnye-termesztésünk 2–3 százaléka, míg a sárgadinnye-termesztésünk már több mint 20 százaléka fóliás termelésből származik – hangsúlyozták a tájékoztatón. – Összességében elmondható, hogy a termelés jóval hatékonyabb lett, és betegség-ellenállóbb fajták vették át a régiek helyét. A termésátlagok, a termésbiztonság növekedett, ugyanakkor a megszokott finom íz megmaradt, sőt, növekedett a minőség.

A hazai klíma kifejezetten előnyös a dinnyetermesztésnek annak ellenére, hogy a termelés északi határán fekszünk. A nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített, a kialakult íz- és aromaanyagoknak köszönhetően a hazai termesztésű dinnyék sokkal ízletesebbek, mint a déli országok édes, de savszegény dinnyéi.

Átlagosan 10 kiló görögöt eszünk egy évben

Magyarországon átlagosan 10 kg/fő a görögdinnye-fogyasztás; melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy. A sárgadinnye-fogyasztás növekszik, 1,5-2 kg, de még mindig kevesebb a nyugati országokénál. A fogyasztói szokások folyamatosan változnak, egyre erősebb a kereslet a kisebb, 4-6 kilós, valamint a magszegény görögdinnyék iránt. A sötét csíkos, 4-8 kilós dinnyéket is keresik, ezek nagy részét áruházláncokban értékesítik. Csökkent az óriás dinnyék aránya, de az „útszéli” és zöldségeseknél való árusításban még mutatkozik rá kereslet, szeletelt formában. Sárgadinnyéből hazánkban a Kantalup és a Gália típus a legkedveltebb. A sárgadinnyében nagy lehetőségek vannak, nagy rá a kereslet, ugyanakkor a termelés kockázata is magasabb.

A sárgadinnye iránt nagy a kereslet Fotó: NAK

Idén a dinnye egyharmadát exportálják

A NAK és a MDE még 2018-ban kötött együttműködési megállapodást, többek között a magyar dinnye piaci pozícióinak javítása érdekében. Majd 2019-ben a kamara kertészeti és beszállítóipari osztályán belül megalakult a dinnye munkacsoport.

– A beáramló import csökkentése érdekében az elmúlt években sikeresen működtünk együtt az áruházláncokkal, segítve a harmonizációt a termelők és a kereskedelmi láncok között – ecstelte Göcző Mátyás. – A termelői szemléletváltásnak köszönhetően – amiben nagy szerepe volt az egyesületnek – változások történtek a válogatásban és a szállításban is, ezáltal homogénebb, exportképesebb lett az áru.

Az idei évben növekedésnek indult a hazai termőterület, újból van remény az elveszett exportpiacok visszaszerzésére, amelyre már tavaly is igény mutatkozott a külföldi importőrök részéről. Várhatóan az idén megtermelt dinnye egyharmadát exportálják, legnagyobb része a lengyel, a cseh, a szlovák és a német piacra jut el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!