Központi Statisztikai Hivatal

2023.01.28. 13:43

Nem érik el az országos átlagot, de ötödével nőttek a fizetések Békésben

2022 első háromnegyed évében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 376 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó 250 ezer forint volt Békésben.

L. B.

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

A gazdaságilag aktív 149 ezerből a munkaerőpiacon 140 ezren jelentek meg foglalkoztatottként az előző esztendő első háromnegyed évében. A számuk némileg mérséklődött, így a foglalkoztatási ráta is csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de maradt 70 százalék felett – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal minap közzétett adataiból.

A munkanélküliségi ráta emelkedett, az egy évvel korábbi 5,6-ról 6 százalékra. Az arány meghaladta az országos átlagot, a békési adat a főváros és a megyék körében az egyik legmagasabb volt.

A fizetések emelkedtek, ráadásul az országos átlagot is meghaladó mértékben. A bruttó és a nettó átlagkereset a térségben – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 19 százalékkal múlta felül a 2021 első háromnegyed évit, folytatva az emelkedő tendenciát. Ennek ellenére az alkalmazottak így is 25 százalékkal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

2022 első háromnegyed évében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 376 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó 250 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 396 ezer, a nettó pedig 263 ezer forintra emelkedett. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 22, a szellemieknél 16 százalékkal nőtt, így az előbbiek átlagosan bruttó 312 ezer, az utóbbiak 466 ezer forintot kerestek.

Ezer lakosra az országos átlagnál több, 35 álláskereső jutott, arányuk a szarvasi járásban volt a legkedvezőbb (20), a sarkadiban pedig a legkedvezőtlenebb (58). Az álláskeresők 39 százaléka legfeljebb az általános iskola nyolc osztályát végezte el, diplomával 5,1 százalékuk rendelkezett. Tavaly szeptember végén 1900 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 21 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!