Aratás

2022.10.24. 19:58

Keresték a csöveket Békésben, de nemigen találták

A kukorica aratása 98 százaléknál tart Békésben, már ahol egyáltalán eljutottak odáig a gazdák. A terület 60 százalékán ugyanis a rendkívüli aszály teljesen elvitte a növényt. A hektáronkénti egy tonna átlaghozam történelmi mélypont. Többek között ez is elhangzott a Békés Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság hétfői ülésén. Ahogy egy gazda fogalmazott, csak keresték a csöveket a táblákban, de nemigen találták.

Nyemcsok László, [email protected]

A mezőgazdaság megérezte a nyári aszályt /Illusztráció: Shutterstock/

Bozó József, a bizottság elnöke elmondta, a napraforgó aratása befejeződött megyénkben, 1,2 tonna/hektár termésátlaggal. Végeztek a termelők a szója betakarításával is, a megyei átlaghozam hektáronként egy tonna. A cukorrépát is betakarították a termelők, 45 tonna/hektár átlaghozammal. Ahogy az elnök fogalmazott, nagyon jó termés született, azonban a cukortartalom az átlagosnál alacsonyabb, 13,7–15,5 százalék. Bozó József kitért arra, az őszi árpa már mindenhol a földben van, a búzavetés jelenleg 98 százaléknál tart, a héten befejeződik. A gazdák végeztek a magágy-előkészítéssel, az őszi mélyszántás 20 százaléknál tart.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a tagjaiktól beérkezett információk alapján a kukoricát 134 – 136 ezer, a napraforgót 250–260, a szóját 245 –250 ezer forintért veszik át tonnánként a felvásárlók.

Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője kitért arra, folyamatosan zajlik a közvetlen támogatások előlegfizetése. A Békés megyei termelők részére hétfőig több mint 11,4 milliárd forintot fizettek ki. Ebből 9,5 milliárd forintot tett ki a területalapú támogatás, 1,6 milliárd forintot a zöldítés előlegfizetése. A könnyített adminisztrációs teherrel érintett mezőgazdasági kistermelői támogatás jogcímében is kifizettek már közel 200 millió forintot. A folyósítás továbbra is zavartalan ütemben zajlik, egészen november 30-áig, az előlegfizetési időszak zárónapjáig. Ezt követően a közvetlen támogatások részfizetési időszaka veszi kezdetét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!