nagyszénás - galériával

2021.10.10. 19:55

Milliárdos beruházások közben is megtartja munkavállalóit a Toolex

Több mint 800 milliós fejlesztést hajtott végre a Toolex Kft., bővítette gépparkját a ;keményfém-megmunkálással, mélyfúrógyártással foglalkozó nagyszénási cég. A település legnagyobb foglalkoztatója 1993 óta folyamatosan fejleszt.

Csete Ilona

20211007 Nagyszénás Világszínvonalú munkát végeznek a Toolexnél fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A szükséges területek megvásárlása után 2015-ben hatalmas üzemcsarnok épült. Felszerelték az innováció megkövetelte legmodernebb gépekkel. A tudatos építkezéshez a forrást 50 százalékban pályázati sikerek adják, illetve 50 százalékban az, hogy a német tulajdonosi kör visszaforgatja a nyereség egy részét.

Tóth Péter üzemvezető a patikatisztaságú, a hatalmas ablakok jóvoltából a természetes fény által is világos üzemcsarnokot bejárva megerősítette, milliárdos nagyságrendű beruházásaikat fele-fele arányban uniós támogatásból és saját forrásból biztosítják. A hatalmas csarnok a vevők igényeihez rugalmasan alkalmazkodó termeléskapacitás-bővítést szolgálja, az oda telepített legmodernebb technológiát kiszolgáló gépeket pedig 2017-től folyamatosan telepítették. A cég beszerzett egy esztergagépet, egy köszörűgépet, egy kétélű csövek megformálásához való húzógépet, egy precíziós sík- és profilköszörűgépet, valamint bevezettek egy vállalatirányítási rendszert.

Ifjú Boroncsok András művezető mutatta, a köszörűgép képes 500 milliméternél hosszabb profilra köszörülni a nyersanyagot /Fotó: Bencsik Ádám/

– Vége az Excel-táblák korszakának, 40 millió forintért vásároltunk vállalatirányítási szoftvert, amivel a termelés és raktározás tervezése, valamint szervezése válik könnyebbé – említette meg Tóth Péter céglátogatásunkkor. A beruházásnak köszönhetően 20–25 százalékkal nő a mélyfúró-előállítási, a profilköszörülési, illetve a szerelhető mélyfúró támasztólapkáinak gyártási kapacitása. A beszerzett CNC vezérlésű, csúcs nélküli palástköszörű 50 ­százalékos kapacitásnövelést biztosít a teljes keményfém nyersanyagok nagyolása során – fejtette ki az üzemvezető.

Megtudtuk, a projekt indulásakor 159 munkavállaló dolgozott, a vállalás az volt, hogy ezt 173 főre növeljék. Túlteljesítették. Jelenleg 195 fő dolgozik náluk. Az újítások sorát egyéb szerszámforgalmazással egészítették ki: az anyacég (Botek Gmbh) marószerszámait, spirálfúróit is értékesítik, kiszolgálva akár a legkisebb vásárlói igényeket is.

De mit hozott a Toolex Kft. életébe a járvány?

– Tavaly márciusig nőttek a megrendelések, majd sok cég leállt. A koronavírus-járvány idején hektikusan változott a gyártási kapacitás. Akkor mi is átálltunk a heti háromnapos munkarendre. Ehhez komoly segítséget jelentett a kormány bértámogatása, amit kiegészített a német tulajdonosi kör teljes bérré. Mottónk: nem engedjük el munkavállalóink kezét. Ám az intézkedéseknek is köszönhető, hogy megtartottuk a kollégáinkat. Mindenki azt érezte, mi minden körülmények között megbecsüljük szakembereinket – hangsúlyozta az üzemvezető. Megrendeléseik az idei nyár végétől beálltak. Jelenleg stagnál a helyzet 80 százalékos szinten.

Szakképző hely

A társaság fő tevékenysége a keményfém-megmunkálás, azon belül is a mélyfúrógyártás, egyélű fúrószerszámok keményfém betéteinek gyártása, összeépítése, fúrófej és fúróhüvely méretre köszörülése. Ezen a területen Magyarországon piacvezető a cég. Várja a fiatalokat a Toolex, hiszen szakképzőhely, a náluk gyakorlaton lévők szinte mindegyikével kötnek szerződést. Ha létszámnövelésre lesz szükség, legyen utánpótlás.

Segítség a bértámogatás és a béremelés egyaránt

A német tulajdonosok a kö­zelmúltban adtak a Toolex valamennyi dolgozójának (beosztástól függetlenül) nettó 1020 euró (több mint nettó 350 ezer forint) támogatást, megköszönve a járvány alatt tanúsított hozzáállást. A munkavállalók kedvező adózású SZÉP-kártyájára érkezett a pénz, a zsebek átjárhatók, mindenki arra költi a juttatást, amire a legnagyobb szüksége van. A döntés nemcsak a munkavállalóknak volt jó hír, hanem azoknak a szolgáltatóknak is, akik helyben vagy a környéken profitálhatnak a toolexesek vásárlásai során.

– És történt még két lépcsőben 6+6 százalékos, azaz 12 százalékos béremelés a cégünknél, szintén beosztástól függetlenül. Ez is igazolja, mennyire fontos nekünk a munkaerő megtartása – hangsúlyozta vendéglátónk. A Toolex cégpolitikájának újabb – előnyt kell kovácsolni minden helyzetből – döntés-előkészítéséről is beszélt. A folytatásban az anyacég a magyar munkavállalóinak szervez oktatást Németországban.

– Mi úgy látjuk, hogy a világban kialakult csiphiány okozta termeléscsökkenést nem a munkavállalók elbocsátásával kell kompenzálni, hanem megragadva az alkalmat, tudásukat, képességeiket fogjuk fejleszteni a német gyártási kultúra személyes elsajátításával.

Korábbi cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tobb-mint-nyolcszazmillios-fejlesztest-hajtott-vegre-a-nagyszenasi-toolex-kft-4353755/?fbclid=IwAR34E_ntqnkVTnCWZTfAJjV5LjWKPojMFSttmDV1937NX3TdsVFhTEQq86Q

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!