hagyományok

2021.08.08. 06:55

Aratóünneppel tisztelegtek az ősök előtt Békésen

Harmadik alkalommal rendezte meg a hagyományok ápolását és átadását egyaránt szolgáló aratóünnepet szombaton a Békési Kisgazdakör.

P. G.

20210807 Békés Aratónap a békési gazdák átadták az aratókoszorút Kálmán Tibornak Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Tarkovács István elnök hírportálunknak elmondta, az eseménnyel emléket állítanak és tisztelegnek elődeik előtt, akik annak idején nehéz és fáradtságos munkával teremtették elő a kenyérnek valót és a mindennapi betevő falatot. – Fontosnak tartjuk a hagyományok megőrzését és ápolását, de ugyanilyen lényegesnek tekintjük a tradíciók átadását, ezért is van a sorainkban sok-sok fiatal, és ezért tartanak velünk számos programunkra a Belencéres Néptáncegyüttes tagjai is – fogalmazott Tarkovács István.

Az aratókoszorút Tarkovács István adta át Kálmán Tibornak

A program részeként a kisgazdakör székházában bemutatták a hagyományos eszközöket, amivel egykoron az aratási munkálatokat végezték, volt kaszakalapálás- és fenés, hagyományos kovászos módszerrel kenyeret dagasztottak, amit délutánra kisütöttek.

Fotók: Imre György

Délután az „aratási menet” a polgármesteri hivatalhoz vonult, ahol Tarkovács István aratókoszorút adott át Kálmán Tibor polgármesternek. A Békési Kisgazdakör elnöke elmondta, ezzel is egy korabeli tradíciót elevenítettek fel. Az aratást mindig egy csapat, egy banda végezte. Amikor a munka befejeződött a bandatagok ünnepi öltözéket vettek magukra, aratókoszorút készítettek, elmentek a gazdához, és azt átadták neki, aki megvendégelte őket. Tarkovács István kiemelte, úgy tekintenek a polgármesterre, mind a város gazdájára. Ezért is nyújtották át neki az aratókoszorút, aki kis megvendégeléssel köszönte meg mindezt.

A program a kisgazdakör székházában folytatódott, ahol több évtizedes áldozatos munkájáért Pataki Lászlóné és Balog András vehetett át elismerést. A szervezet rengeteg segítségéért tiszteletbeli tagjává avatta Gyarmati Sándort, a Békési Polgárőrség elnökét.

Elismerték a kisgazdakört

Az ünnep esti részén Kálmán Tibor polgármester ismét átadta a Civilek a Városért kitüntetést a Békési Kisgazdakörnek. Tavaly erre a járvány miatt csak szűk körben volt lehetőség, így ezt most pótolták. Születésnapján köszöntötték a kisgazdakör fontos tagját, Hégely Lászlót, Lacit bácsit és a nemrég házasságot kötött Okányi Mihályt és Okányi-Szántó Kittit. Bemutatót tartott a Belencéres Néptáncegyüttes, fellépett a Körös Citerazenekar. Molnár Máté református lelkész áldotta és szegte meg az idei friss őrlésű búzából készült kenyeret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!