kereslet

2021.07.30. 06:55

További élénkülés előtt áll a Békés megyei nyaralópiac

A nyaralótelepülések külön utat járnak az országos lakáspiacon belül, a járvány élénkítette a keresletet. A nyaralók iránti igény szempontjából legnépszerűbb Békés megyei településeken júniusban 128 és 252 ezer forint között mozogtak az átlagos négyzetméterárak a lakóingatlanok tekintetében. Míg Gyulán közel 10 százalékkal, Gyomaendrődön 36 százalékkal, Dobozon és Szarvason pedig több mint 30 százalékkal kerültek feljebb az árak egy év alatt.

Busi Ottó

Fotó: Shutterstock

Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás – részben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt – megakadt a múlt évben, a nyaralók piaca országszerte erősödött, egyre többen érdeklődtek irántuk, és a kínálati árak is felfelé mentek – derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a nyaralóövezetek és települések piacát vizsgálta.

– A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult, és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon. Ráadásul a járványhatás az országos albérletpiacra is feltette a nyaralóövezeteket – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A nyaralók átlagos négyzetméterára júniusban 128 és 252 ezer forint között volt /Fotó: Shutterstock/

Példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma.

A szakember azt is elmondta, hogy egy ­család számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése.

A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette. Az országos piac mellett a különböző megyékben szintén látszik a nyaralók népszerűsége. Az Ingatlan.com elemzéséből kiderül, az eladó nyaralók iránti keresletet tekintve, a legnépszerűbb Békés megyei településeken jelentős áremelkedés ment végbe: az átlagos négyzetméterár idén júniusban 128 és 252 ezer forint között volt a kínálati piacon.

Gyomaendrődön emelkedtek legnagyobb arányban a négyzetméterárak.

A konkrét településeket sorra véve körvonalazódik, hogy Gyulán majdnem 10 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt, így a négyzetméterár 252 ezer forintra nőtt. Gyomaendrődön 36 százalékos emelkedést tapasztaltak. Ám a 128 ezer forintos négyzetméterárak még így is itt a legolcsóbbak a többi vizsgált településhez mérten.

Szarvason és Dobozon a növekedés mértéke több mint 30 százalékot tett ki, amely az előbbi településen 199 ezer forintos, míg utóbbin 131 ezer forintos kínálati árat jelentett.

A megyeszékhely is felfért a nyaralótelepülések toplistájába, a békéscsabai több mint 3 százalékos emelkedés 253 ezer forintos négyzetméterárat jelent.

Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Békés megyében is.

Rekordáron kínálják a telket

Négymilliótól negyedmilliárdig hirdetnek nyaralókat Békés megyében az Ingatlanbazar.hu oldalán. Érdekesség az az 1500 négyzetméteres vízparti telek, amit Szarvason kínálnak. Az ingatlant a vízi színháztól 150 méterre, egy felújítandó, 100 négyzetméteres házzal együtt árulják. A hirdetés az épületet nem is hangsúlyozza, inkább a telekről ír, kiemelve annak beépíthetőségét, és hogy milyen jellegű épületek húzhatók fel rajta. Mindezért és a 20 méteres vízpartért 160 millió forintot kér az eladó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!