idegennyelv

2021.01.07. 08:53

Hogyan érdemes nyelvvizsgát választani?

Magyarországon számtalan nyelvvizsgatípus érhető el a legtöbb idegennyelvből, ami zavarbaejtő tud lenni, ha döntened kell. Megmutatjuk, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani, mert nem az ár az egyetlen.

Egy gyors keresés után kiderül, hogy jelenleg 35 olyan vizsga van, amit például angol középfokon letehetsz, illetve honosíttathatsz idehaza. Attól függően azonban, hogy milyen célból szeretnél nyelvvizsgát tenni, ezek közül vannak olyanok, amik azonnal kieshetnek a szitán. Röviden összefoglaljuk azt a három fontos szempontot, ami alapján már szűkíteni tudod a kört és eldönteni, hogy a hagyományos, úgynevezett Rigó utcai vizsgát szeretnéd letenni, vagy inkább mondjuk a kommunikációs kompetenciákra fókuszáló Euroexam vizsgájának futnál neki.

Ha nem szereted a nyelvtant, de jók a kommunikációs készségeid, az Euroexam jó választás lehet

Államilag elismert nyelvvizsga típusok

A legelső és talán a legtöbbet használt szűrés az, hogy az adott nyelvvizsgát Magyarországon államilag elismerik-e. Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztályának honlapján folyamatosan naprakész információt találsz az államilag elismert nyelvvizsga típusokról. A dolgot kicsit tovább bonyolítja, hogy nem minden nyelvvizsga központ tarthat államilag elismert nyelvvizsgákat, így ez az oldal az államilag elismert nyelvvizsga központokat is tartalmazza.

Az államilag elismert státusznak onnantól van jelentősége, hogy továbbtanuláshoz, de sok esetben a munkahelyi nyelvpótlékhoz is csak ilyen nyelvvizsgát fogadnak el. Ha nem államilag elismert a nyelvvizsgád, az ezekben az esetekben olyan, mintha nem is lenne.

Az államilag elismert nyelvvizsga azért is előnyös, mert az állam ezeknek az árát visszatéríti bizonyos esetekben, ami kemény tízezreket jelenthet, így érdemes ezt is megfontolni.

Ha külföldi intézményben tanulnál tovább, az iskola eldöntheti, milyen nyelvvizsgát kér tőled

Egynyelvű vagy kétnyelvű vizsga

Ezt a választást több okból érdemes átgondolni. Ha olyan nyelviskolában tanultál, ahol kizárólag célnyelvi oktatás folyt, akkor előfordulhat, hogy tökéletesen érted a nyelvet, remekül használod, de a fordítási feladatokban nem teljesítesz jól.

Olyan is lehet, hogy bizonyos feladatokat nem kedvelsz. Az Euroexam esetében például megspórolod magadnak a nyelvtani feladatokat, mert kifejezetten a nyelvi kommunikációs készségeket méri.

Készülsz-e külföldre?

Ez több kérdést is eldönthet, hiszen a külföldi fogadóintézmények meghatározzák, milyen nyelvvizsgával lehet a szükséges nyelvtudást bizonyítani. Érdemes ugyanakkor több szempontot összeegyeztetve úgy választani, hogy a külföldi fogadóintézmény igényeit is kielégítsd, és lehetőleg államilag elfogadott nyelvvizsgát válassz. Így nem esel el a kedvezményektől, amik megilletnek és a hazai lehetőségeidet is megőrzöd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!