Békés megye

2020.12.12. 15:53

A luc őrzi első helyét a fenyőknél

Sokan arra hivatkozva, hogy védik a természetet, műfenyőt vesznek. Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör vezetője ugyanakkor nem támogatja a műanyagot, nem csak karácsonykor, máskor sem.

Ny. L.

20201207 Békéscsaba Hankó János kertész vágja ki a fenyőfákat Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

– A fenyő élő növény, szerves anyag. Kivágva is hasznot hoz, hiszen hetekig kellemes illatot és meghitt hangulatot biztosít az otthonokban, illetve ha elégetik, meleget ad, vagy komposztálva humuszt képez – ecsetelte Hankó János. – A másik fontos érv, hogy gyökeres fenyők is szép számban rendelkezésre állnak, és ezeket az ünnepek után bárhová kiültethetjük, ezzel a fenyő tovább él.

Az igazi karácsonyfa (ezt akkor mondjuk, ha már feldíszítettük) a lucfenyő. Ennek az illata teremti meg az igazi ünnepi hangulatot, bár tagadhatatlan, hogy jobban hullajtja a leveleit, mint a többi fajta. A luc gyökeresen ugyanakkor kevésbé „piszkol” és szúr, könnyen kezelhető.

Hankó János szerint az igazi fenyő az igazi /Fotó: Imre György/

Hankó János kitért arra, egyre népszerűbb az ezüstfenyő. Ez szintén kapható vágott és gyökeres formában. Kevésbé dobja le a levelét, mint a luc, de szúrósabb. Míg az ezüstnek az illata „karácsony”, a Nordmann (kaukázusi) fenyőről ez nem mondható el, viszont a lombját nem hullajtja. Nem szúrós, kellemes tapintású. Narancsillatú, kellemes tapintású a duglászfenyő, melynek kék és zöld változata kapható. Már kevés helyen kínálnak feketefenyőt. Ez egy hosszú tűlevelű növény, ritkább a gallyazata, és nem hullajtja a levelét.

– Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy amikor állítjuk a fenyőt, ne a legmelegebb helyre tegyük, hiszen a vágott fa ott hamarabb kiszárad, és a meleg a töves fenyőnek sem tesz jót – emelte ki a kertbarátkör elnöke. – Praktikus tanács, hogy aki teheti, minél hamarabb vegye meg a karácsonyfát, hiszen ilyenkor még van miből válogatni, ha hűvös helyen tároljuk, semmi károsodás nem éri. Az ünnepek elteltével a töves fenyőket minél hamarabb, lehetőleg fagymentes napon ültessük ki, és jól öntözzük be!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!