Vidékfejlesztési Program

2020.11.18. 17:16

Külterületi utat avattak a gazdák megelégedésére Gádoroson

Gádoros önkormányzata a Vidékfejlesztési Programban elnyert forrásból felújította a külterületi utak egyikét, így a földterületek megközelítése jobbá vált. A szerdai átadón dr. Szilágyi Tibor polgármester emlékeztetett, településük jellemzően mezőgazdasági, ezért ez a beruházás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az itt élő gazdák életminősége javuljon.

Csete Ilona

20201118 Gádoros Mezőgazdasági utat adtak át Gádoroson a képen Orovecz Nóra kistérségi vezető Gombkötő Sándorné Erdős Norbert államtitkár dr. Szilágyi Tibor polgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Ismét ünnepelt a falu, újra átadtak egy megvalósult pályázatot a lakosságnak, főként a helyi gazdáknak. Egy 2 kilométeres felújított külterületi út átadásához gyülekezve egy munkagép el is haladt, bizonyítván, valóban könnyebbé vált a környező földterületek elérése.

Oravecz Nóra kistérségi vezető, Gombkötő Sándorné (a kivitelező képviselője), Erdős Norbert államtitkár, dr. Szilágyi Tibor polgármester vágta át a szalagot a helyszínen /Fotók: Bencsik Ádám/

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára is Gádorosra látogatott. A mezőgazdasági földút ünnepélyes átadóján kiemelte, szívügye Békés megye, szülőhelye (Orosháza). Amikor 2010-től kormánymegbízottként dolgozott, igyekezett minden településre eljutni.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára

– A mai nap államtitkárként ez az első közszereplésem a megyében. Örülök, hogy a kormány vidékfejlesztési törekvésére látunk jó példát. Felavathatjuk ezt az utat. Minden kisebb s nagyobb ügynek, valóra vált beruházásnak örülnünk kell. Töltse be ez az út feladatát, szolgálja a gazdálkodókat, az erre közlekedőket – mondta az államtitkár, majd megemlítette, erre a felhívásra országosan 900 pályázat érkezett, hatszáznál is többen nyertek, Békésbe 2,64 milliárd forint érkezett.

– Aki utat tervez, az a jövőnek, a közösségének teszi

– emelte ki köszöntője végén.

Oravecz Nóra, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás vezetője arról beszélt, minden fejlesztés az életminőség javítását szolgálja egy település életében. Ennek a 80 milliónál is több fejlesztési forrásnak a haszonélvezői a gádorosiak, ám profitálnak ebből a térségben élők is.

Oravecz Nóra, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás vezetője

– Én az összefogás erejében hiszek. Gondoljunk csak a kardoskútiak kerékpárútjára, a csorvásiak teniszpályájára, mindezek a kistérségi eredményességet támasztják alá. Egyes települések megvalósult álma szolgálja a térség fejlődését. Gratulálok a gádorosiaknak, és külön köszönet azért, hogy orosházi kivitelezővel végeztették el a munkát.

Dr. Szilágyi Tibor, Gádoros polgármestere a projekt kapcsán elmondta, mostantól a település északi részén gazdálkodók könnyebben elérik termőterületeiket, valamint el tudják kerülni a település belterületi úthálózatát, így tehermentesítik azt a mezőgazdasági gépek forgalmától.

Dr. Szilágyi Tibor, Gádoros polgármestere

Orosházi kivitelező végezte a munkát

A gádorosi képviselő-testület 2018-as határozatával döntött arról, hogy a mezőgazdasági utat felújítja 2011 méter hosszúságban. A projekt a Vidékfejlesztési Program keretében valósult meg. A támogatás összege 80 millió forint, a beruházás 90 százalékos Európai Uniós támogatásból valósult meg. Az önkormányzat 10 százalékos önrészt biztosított a beruházáshoz (majd 9 millió forintot). A projekt elszámolható összköltsége 89 millió 146 ezer forint – hangzott el az útavatón.

Közbeszerzési eljárásban 16 gazdasági szereplőt meghívtak. Három ajánlattevő tett érvényes ajánlatot. Legkedvezőbb volt az Oros-Grupp Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A vállalkozási szerződést 2020 májusában aláírták, júniusban átadták a munkaterületet, október 28-án megtörtént a műszaki átadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!