agrárium

2019.05.15. 19:50

Harmadára csökkent megyénkben a jégkárbejelentések száma

Idén már április 15-én üzembe helyezte az országos jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mely az Agrárminisztériummal közösen működteti a rendszert. A riasztási időszak ebben az évben szeptember 30-áig tart.

Nyemcsok László

Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megvédve a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke elmondta, a JÉGER-projektben Békésben 17 automata és 46 manuális generátor található, mely a megye teljes területét lefedi. Szólt arról, a természetet ugyan nem tudja irányítani a kamara, de a rendszer révén a diónyi, cseresznye nagyságú jégdarabok borsószemnyire csökkentek. A rendszer eredményességét jelzi, hogy felére, harmadára csökkentek a jégkárbejelentések.

Dr. Kulcsár László (balra) és Papp István gazdálkodó egy generátornál /Fotó: Imre György/

– Idén már a továbbfejlesztett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer üzemel – hangsúlyozta dr. Kulcsár László. – Az elmúlt 30 év legszélsőségesebb, legzivatarosabb tavasza, nyara volt tavaly. A bejelentett viharkárok éves szinten hatszorosára, a felhőszakadáskárok kétszeresére növekedtek. Ugyanakkor a jégkárok 70 százalékkal, a jégkár aránya pedig az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül a harmadára esett vissza.

A NAK megyei elnöke kitért arra, a kamarán belül működő üzemeltetési iroda az idei szezonra kiemelt feladataként tűzte ki a hálózat informatikai rendszerének fejlesztését. Változott a generátorkezelők mobilfelülete, a riasztási adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) részletesebb előrejelzést küld a kezelők számára. A jégbejelentések pedig automatikusan az OMSZ-hoz érkeznek, ami nagymértékben javítja a beavatkozások hatékonyságát. Az OMSZ új modelleket alakított ki az előrejelzésre, illetve a tavaly nyáron átadott – többek között a jégkármérséklő rendszert is kiszolgáló – szuperszámítógépük a korábbi teljesítmény ötszörösét képes leadni. Így növekedett a meteorológiai előrejelzések pontossága, biztonsága és gyorsasága is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!