Koronavírus

2022.09.04. 20:59

Sok gyorsteszt fogy a csabai gyógyszertárakban

Koronavírus-gyanú esetén a legtöbben már automatikusan tesztelik magukat otthon, megugrott a gyorstesztek iránti kereslet a békéscsabai patikákban. A legtöbb, oltott beteg tünete a korábbi covidos esetekhez képest enyhébb, influenzaszerű panaszokat sorolnak, de az utóhatások megszűnéséhez időre van szükség.

Nagy Szilvia; [email protected]

A gyógyszerészek tanácsot adnak abban is, hogy miképpen kell a tesztet használni

Fotó: MW

Dr. Janurik István Csabacsűdön, Örménykúton, Kardoson, Hunyán dolgozó háziorvos elmondta, július közepétől egyre több lett a körzeteiben is a panaszos, jelenleg is több covidos betege van. Hozzátette, vannak, akik a vírus szezonalitását már megkérdőjelezik, hiszen tavaly ősszel, azután télen, majd idén tavasszal, és végül a nyár második felében is fellángolt a fertőzés.

– Sokan már otthon tesztelik le magukat, utána hívják fel a rendelőt. A legtöbb beteg tünete a korábbi covidos esetekhez képest enyhébb, influenzaszerű panaszokat sorolnak, mint láz, torokfájás, levertség, fáradékonyság, fejfájás, izomfájdalom, esetleg hányás. Azt tapasztalom, hogy aki oltott, vagy már többször átesett a betegségen, annál könnyebb a lefolyása. Aki még nem volt covidos, vagy nem vette fel a védőoltást, azokat még mindig megviseli a fertőzés – részletezte a háziorvos. Hangsúlyozta, a posztcovid-tüneteket – tartós levertség, elhúzódó köhögés, fejfájás, ingerlékenység – talán mára jobban tolerálják a betegek, amennyiben jelentkeznek ezek, megszűnésükhöz időre van szükség.

A gyógyszerészek tanácsot adnak abban is, hogy miképpen kell a tesztet használni
Fotós: MW

Gerzanitsné dr. Tóth Mónika, a békéscsabai Sas gyógyszertár vezető-helyettese elmondta, a vásárlók még mindig elővigyázatosak, folyamatosan igyekeznek erősíteni az immunrendszerüket, keresik a vitaminokat, nyomelemeket tartalmazó készítményeket. Hozzáfűzte, most is nagy számban fogynak a gyorstesztek, és a tapasztalatok szerint a felsőlégúti megbetegedések nagy része bizony covid-fertőzés.

– Ha torokkaparást érzünk, a tünetek megjelenését követő harmadik napon már biztosan kimutatható, hogy koronavírussal állunk-e szemben – tette hozzá a szakember. Kiemelte, nem mindenkinek van orrváladéka, olyankor nem az orrpálcás, hanem a nyalókás teszt, vagy a nyálteszt az optimális.

– Akik nem vettek fel védőoltást, kíváncsiak arra, hogy van-e ellenanyag a szervezetükben, így fogynak az antitest-tesztek is, ezen kívül az orvosok által felírt antibiotikumokat, láz- és fájdalomcsillapítókat keresik a betegek. Mivel az omikron variáns szerteágazó tüneteket, problémákat okozhat, több asztmaspray-t, hányáscsillapítót, migréngyógyszert, probiotikumot adunk el – tette hozzá.

A békéscsabai Kristály Gyógyszertárban júniusban még főként a hányással, hasmenéssel járó vírusfertőzésekre alkalmazott kúpok, rehidratáló porok fogytak, ám júliustól már nagyon sokan vitték a covid-teszteket. Augusztusra megháromszorozódott a teszteladás, annyi fogyott ezekből, mint tavaly decemberben. Emellett vitték az antibiotikumokat, a gyulladáscsökkentőket, hurutoldókat is. Hozzáfűzték, a vásárlók többsége torokkaparásra, torokfájásra, fejfájásra, lázra panaszkodik, a fertőzést követően pedig az erősödő álmatlanság, éjszakai izzadás okoz sokaknál problémát.

Ha megjelent a második csík, pozitív a teszt

Gerzanitsné dr. Tóth Mónika elmondta, teljesen mindegy, hogy a gyorstesztek „T” betűjénél esetlegesen megjelenő második csík erős-e vagy halvány színezetű. Ha megjelent, akkor a teszt pozitív. Hozzátette, a legtöbben hét nap után válnak negatívvá, ám nagy valószínűséggel még egy hétig fertőznek, ezért gyógyulást követően is ajánlott egy ideig maszkban dolgozniuk, hogy megóvják a környezetüket. A Sas gyógyszertár vezető-helyettese úgy látja, harminc év felett szinte mindenkit megvisel a fertőzés, ami általában a beteg szervezetének a gyenge pontját találja meg. Érintett lehet az emésztőrendszer, a felső légút, az arcüreg, az ízület, az idegrendszer. Mivel az érfalat és a szívizomzatot is károsíthatja, kihathat az egész szervezetre. Egy-egy szövődmény utáni regenerálódás még mindig hónapokba telhet, ezért a legfontosabb, hogy minél ritkábban kapjuk el a vírust. Hangsúlyozta, célszerű kerülni a nagy tömeget, rövidíteni a bevásárlások idejét, és amennyire lehet, másoktól távolságot tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!