örökzöld

2019.03.26. 22:50

A Dr. Bubó Ursulája volt a titkos fegyver a részeges férjek ellen

A Kérem a következőt! sorozat ragyogó párbeszédei, szellemessége, társadalmi vonatkozásai, sztorijai mellett hibátlan szinkronhangjai miatt került a magyarok kedvenc rajzfilmjei közé.

Forrás: Youtube

Dr. Bubó, a bagoly hangját adó Szabó Gyula saját főiskolai tanáraira gondolt a stúdióban, a tenyeres-talpas medvelány hangja, Csala Zsuzsa pedig több adomát is megosztott arról, hogy a hetvenes években milyen sikere lett annak az epizódnak, ahol Ursula pofán csapott egy garázda, alkoholista vaddisznót – írja az Origo.

Nepp József Romhányi Józseffel együtt írta a forgatókönyvet és a párbeszédeket, Ternovszky Béla rendezte, három évad készült. Nagy sikerét annak köszönhette, többek között, hogy a gyerekek mellett a felnőttek is élvezték, értették.

Az alapfigurák (Szabó Gyula, Bodrogi Gyula, Csala Zsuzsa, Gyenge Árpád, Gera Zoltán) mellett olyan művészek szálltak be hangjukkal, mint Psota Irén, Tahi Tóth László, Körmendi János, Váradi Hédi, Balázs Péter, Haumann Péter, Alfonzó, Kern András, Kibédi Ervin és még egy sereg színész.

Az orvos figurája azért lett bagoly, mert Nepp József rendezőt az emlékeztette leginkább gyermekkora jóságos doktor bácsijára – erről egy 1976-os interjúban mesélt először. Szabó Gyula akkoriban is elmesélte, kire gondolt szinkron közben:

Fotó: Bodrogi Gyula, Gera Zoltán, Szacsvay László és Csala Zsuzsa
Forrás: ORIGO / FORTEPAN / SZALAY ZOLTÁN

„Amikor Bubó szerepét megkaptam, felejthetetlen főiskolai tanáraimra, érdekes egyéniségű professzoraimra gondoltam. A kis pszichiáter orvos figurájába oktatóim karikírozható vonásait igyekeztem tömöríteni, persze vigyáztam, a doktor alakja nehogy kioktató, netán tolakodó, hanem inkább fantázianyitogató legyen. Amúgy játszottam már Micimackót a rádióban, a Kék madár kutyáját a színházban, Frakkot a tévében, voltam már sánta nyúltól kezdve törpeautóig majdnem minden. Megannyi előtanulmány Bubóhoz!”

Csala Zsuzsa adta a nagydarab, suta macilány hangját:

„Én pedig az SZTK-ból mintáztam Ursula alakját. Itt nap mint nap látni a nővérkéket, amint sürögnek-forognak az orvosok és a betegek körül, amint megállnak az ajtóban, hogy védelmezzék a rendelőket a betolakodóktól.”

„Én, sajnos, semmiféle előtanulmánnyal nem rendelkeztem. Ursulát Nepp József mutatta be nekem egy papírlapon... mintha a saját gyereke lenne, olyan szeretettel. Ahogy nézegettem a képet, éreztem, hogy Nepp elsősorban figurában gondolt rám. A hangom azonban nem egyezett Ursuláéval, így a rendező tanácsára mélyebben, öblösebben szólaltam meg. Ez nem volt egyszerű, méghozzá a gátlásaim miatt. Amikor például dudorászgatnom kellett volna, hosszú ideig nem jött ki hang a torkomon! Hiszen évszámra nem szinkronizáltam, a rajzfilmstúdióban pedig ez az első munkám”

– emlékezett nem sokkal a rajzfilm első vetítése után.

Szabó Gyula megkedvelte a karaktert és a történeteket is: mint mondta, minden állat egy-egy embertípust képvisel.

Csala Zsuzsa szerint Ursula légies természetnek érezte magát, aki a szerelem szárnyán repül a kis Bubó felé.

Csala Zsuzsa
Forrás: MTI / ILLYÉS TIBOR

És a híres pofon...

Volt egy epizód, amiben egy részeges vadkant kellett megfékezni, akkor Ursula hatalmas pofonja változtatja meg a semmirekellő, alkoholista állat jellemét. Csala Zsuzsa is megosztott egy sztorit erről: „Egy alkalommal, amikor éppen egyik vidéki városunkban hakniztam, a kultúrház öltözőjében izgatott asszony fogadott: Jaj, drága művésznő, nemsokára itt lesz a férjem, aki nagyon sokat iszik. Legyen olyan kedves, hasson rá. Nyugodtan üssön csak oda a mancsával! Rám úgysem hallgat, mondta. Még mielőtt egy szót válaszolhattam volna, valóban megjelent a férfi, kezében egy üveg bor. Mit tehettem? Koccintottunk, hiszen Bubó doktor nélkül az én tudományom nem sokat ér...”

Csala Zsuzsát akkoriban titkos fegyverként igyekeztek bevetni a nagyivó férfiak megfékezésére, úgy tűnik, mert később egy másik lapban így adomázott:

„Egy kedves történetet el is mondanék erről. Az egyik isten háta mögötti falucskában hakniztunk, és amikor megérkeztünk, egy asszonyküldöttség várt a tanácsháza előtt. Kedves Ursula... szólalt fel egy tűzről pattant menyecske, maga és a Búgó doktor annyi mindenféle betegséget meggyógyít, adjon hát jó tanácsot, hogyan szoktassuk le férjeinket az italozásról?”

„Minden becsiccsentés után itassanak meg velük egy nagy adag ricinusolajat, vágtam ki egyből, és az asszonyok elégedett szemvillanásából láttam, hogy komolyan gondolták a dolgot, és be is tartják az ursulai receptet. Hanem azóta még a környékét is elkerülöm ennek a falunak!”

– nevetett Csala Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában