Üzemanyagárak

2024.04.11. 22:30

Nagy Márton figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a vállalásaikat

A nemzetgazdasági miniszter a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel tárgyalt az üzemanyagok áráról.

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszél a kormány által elfogadott 2024-2030-as új versenyképességi stratégiáról

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel csütörtökön.

A tárgyaláson a felek áttekintették a belföldi üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb. A közlemény szerint jelenleg a benzin 644 forintba, a gázolaj 658 forintba kerül literenként, vagyis a régiós átlagnál mintegy 7-9 százalékkal drágább mindkettő.

A miniszter felhívta a figyelmet arra a korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. Ennek alapján figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a vállalásaikat. Hangsúlyozta: határozott elvárás, hogy az üzemanyagáraknak - teljesítve a megállapodást - a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük.

Nagy Márton tájékoztatta a feleket, hogy ennek érdekében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására, nyomonkövetésére és ellenőrzésére vonatkozólag - olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában