Pénzügy

2022.11.09. 08:18

Októberben is többlettel zárt a költségvetés

Októberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 101,3 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi 630,1 milliárd forintos deficittel. A múlt havi az elmúlt húsz évben a harmadik legnagyobb október havi többlet. Ezzel az első tíz hónapban az államháztartás központi alrendszere 2590,4 milliárd forintos hiánnyal zárt – jelentette szerdán kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). Varga Mihály pénzügyminiszter úgy fogalmazott: eredményes a takarékos gazdálkodás.

Forrás: Varga Mihály/Facebook

Fotó: PENZUGYMINISZTERIUM

Az októberi többlettel a szeptemberi végi 85,4 százalékról az egész évre jóváhagyott  pénzforgalmi hiány 82,2 százalékára csökkent az október végéig felhalmozott deficit.

„A kormány fegyelmezett gazdálkodással válaszol a szankciós válságra, miközben maradéktalanul biztosítja a rezsicsökkentés és a családtámogatások fenntartásához, a biztonságos energiaellátáshoz és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez szükséges forrásokat” 

– hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A központi költségvetés 2683,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 289,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 195,7 milliárd forintos hiányt értek el január–októberben – közölte tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).   

Október végéig az előző év azonos időszakához képest 17,1 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek.

Az egy évvel korábbihoz képest emelkedtek – többek között – a lakástámogatások, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint az uniós programok kiadásai.   

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. 

Nyugellátásokra a tavalyi 3270,2 milliárddal szemben 3862,3 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1633,7 milliárd forint után 1798,0 milliárd forintot fordított a kormány október végéig.   

„A szankciók okozta energiaválság egész Európát nehéz helyzetbe sodorta. Szankciós felárat kell fizetni minden energiahordozóért, ezért amíg a szankciók életben vannak, addig a kormány takarékos gazdálkodást folytat és önmagán is spórol. Ennek részeként a kormány a költségvetési szerveknél is fegyelmezett gazdálkodást rendelt el. Az intézkedéseknek köszönhetően a szeptemberi 181 milliárd forint után októberben is 100 milliárd forint feletti többlettel zárt a költségvetés. Továbbra is biztosítottak a rezsicsökkentés fenntartásához, a biztonságos energiaellátáshoz, a családtámogatások fenntartásához és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez szükséges források” – fogalmaztak a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában