Bulvár-celeb

2024.03.07. 15:35

Ijesztő: eddig 5 ember halt bele egy újonnan terjedő baktériumba Európában

A megbetegedés tünetei között szerepelhet a fejfájás, izomfájdalom és hidegrázás is. Halálos is lehet.

Egyszerűek a vírusfertőzés tünetei, de hirtelen minden rosszra fordulhat...

Forrás: Shutterstock

Fotó: brizmaker

Több európai országban is felütötte a fejét a papagájláz néven ismert bakteriális fertőzés, amely már több ember halálát okozta.

A betegséget először 2023-ban észlelték. A madarak érintésével terjedő influenzaszerű kór eddig öt ember halálát okozta. A betegséget egy a Chlamydia családba tartozó baktérium váltja ki, amely vadon élő és házi madarakban, valamint baromfiban is megtalálható.

Ezek a fertőzött állatok gyakran nem mutatnak betegségre utaló jeleket, ugyanakkor a légzésükkel vagy az ürülékükkel képesek terjeszteni a kórokozót. Az emberek a fertőzést akkor kapják el, ha belélegzik a fertőzött madarakból származó port.

A papagájláz tünetei között szerepelhet fejfájás, izomfájdalom, száraz köhögés, láz és hidegrázás. A kezelése antibiotikumokkal történik és ritkán vezet halálhoz.

2024 februárjában Ausztriában, Németországban, Svédországban, Hollandiában és Dániában is regisztráltak papagájlázzal fertőzött beteget, az utolsó két országban 5 ember életét vesztette a kór miatt – írja a The Sun nyomán a Bors.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában