Bulvár-celeb

2024.03.18. 06:15

Figyelmeztetést adtak ki: napokig havazhat március végén

Az északi sarkkör irányából érkező rendkívül hideg légtömeg hozza a fagyos napokat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: HealthyCapture Studio

Egész Nagy-Britanniát érinti majd a március végére várható, a számítások szerint 114 órán át tartó nagy havazás, mely a sarkköri hidegnek lesz köszönhető. Főként az Anglia északi részén fekvő nagyvárosokat, Wales északi részét, valamint Skócia középső területeit sújtja majd a rendkívüli időjárás a meteorológiai előrejelzések szerint.

Alapvető változás várható tehát a brit időjárásban, mely márciusban szokatlanul enyhének bizonyult. Egyes helyeken 15 Celsius-fokot mértek a múlt héten. Ennek azonban hamarosan vége szakad. 

A prognózis szerint hamarosan jelentősen visszaesik a hőmérséklet, Skócia középső és nyugati részén pedig folyamatos havazásra kell számítani március 27–31. között.

Március 30-ra pedig az ország szinte minden területén esni fog.

Anglia déli területein a hónap végén 2–4 Celsius-fokra lehet számítani, északabbra viszont a fagypont alatti hőmérséklet lesz a jellemző.

A télies idő egyébként nem szokatlan ebben az időszakban Angliában, bár az utóbbi években kevésbé esett vissza a hőmérséklet, és a hó formájában hulló csapadék mennyisége is csökkent. A most kiadott meteorológiai figyelmeztetést ugyanakkor komolyan kell venni, noha vélhetően akkora katasztrófát nem okoz majd a márciusi hó, mint az 1962-es téli nagy havazás. Ahogy az Origo megírta, a Nagy Fagynak nevezett szélsőséges időjárás mintegy százezer halálos áldozattal járt, és a körülmények miatt az ország gazdasága gyakorlatilag leállt – írja az Origo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában