Gazdaság

2013.04.04. 08:22

Visszatérhet a csabai hűtőipar aranykora

Alföldi Hűtőipari Szövetkezet néven új élelmiszer-feldolgozó cég alapításáról döntöttek a közelmúltban. Az öt dél-magyarországi cég és öt magánszemély részvételével alakult társaság nagy űrt tölt majd be a zöldségfélék feldolgozásának piacán Békés megyében.

Cs. I. - Ny. L.

– Amióta nem működik a szegedi konzervgyár, a Békéscsabai Hűtőipari Rt.-t is bezárta francia tulajdonosa, megyénk gazdáinak nagy távolságokra (120-150 kilométerre) kell utaztatniuk feldolgozatlan termékeiket — nyilatkozta az egyik alapító, az Orosfarm Zrt. vezetője, Dominkó Sándor. — A feldolgozás közelsége fontos ilyen üzemanyagárak mellett. A nyári hőség miatti minőségromlás is megelőzhető.

A reményeink szerint kiemelt kormányberuházásként megvalósuló projekt tervezett beruházási költsége meghaladja a 4 milliárd forintot, a termelő- és tárolókapacitása a 20 ezer tonnát. A zöldmezős beruházáshoz Békéscsaba iparterületet biztosít. Az új üzem korszerűségi és energetikai mutatói messze meghaladják a bezárt gyárét, így termelése gazdaságosabb lesz. Az alapítók 100 milliós befizetése elegendő ahhoz, hogy a tervezés elinduljon, majd hazai és uniós források is segítik a megvalósulást 2014-re.

Hanó Miklós országgyűlési képviselő, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, a város vezetése, személyesen ő maga is kezdeményezte a hűtőipari fejlesztést termelői összefogással, tulajdonlással. Egy évvel ezelőtt már megfogalmazódott az az igény, hogy a termelők a maguk ura legyenek a megtermelt növények feldolgozásánál is, de aztán az aszály okozta gondok miatt akkor ez lekerült a napirendről. Most bejegyzés alatt áll a szövetkezet, és ez is annak a csabai városi célnak a része, miszerint amit csak lehet, helyben dolgozzanak fel. Ráadásul a zöldborsónál, a csemegekukoricánál, az uborkánál is olyan termékekről van szó, melyek keresettek a világpiacon. Nem mellékes az sem, hogy a fejlesztéssel munkahelyeket teremtenek.  
Cs. I.-Ny. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!