Gazdaság

2010.09.19. 11:02

Őszi fesztivál pálinkaudvar-avatóval, főzőversennyel és gumicsizmával

Első ízben rendeztek Őszi fesztivált szombaton Sarkadon. A fesztivál részeként megrendezett I. Sarkadi Kisüsti Pálinka Napon nyitotta meg kapuit a mintegy 40 millió forintos beruházásból megvalósított, Éden Pálinkaudvar.

b. i.

Tóth János, az Éden-tő szeszfőzde tulajdonosa elmondta: a beruházás megvalósításához az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 19 millió 213 ezer 678 forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. Ennél nagyobb összeget saját forrásból tett hozzá a vállalkozó s így a főzde szomszédságában, mintegy 40 millió forintos beruházás eredményeképpen született meg a palackozóüzemet, szeszraktárt és bemutató üzletet is magába foglaló, Éden Pálinkaudvar névre keresztelt létesítmény.

Főleg délelőtt az égiek nem fogadták kegyeikbe a város vezetése által első alkalommal tető alá hozott Őszi fesztivált, szakadt az eső. Ennek következtében délután, este is dagonyázni lehetett a helyszínen, az Éden tavak környékén. Igaz, ez a résztvevőket aligha zavarta. Tóth Imre polgármester is gumicsizmában bírt csak a tereppel, de a Sarkadi falatok elnevezéssel meghirdetett főzőversenyre benevezett csapatok tagjai s a kilátogatók közül is sokan mezőgazdasági sportcipőre váltottak.

S az Éden Pálinkaudvar átadása apropóján a szakértő zsűri elmondása szerint is az országban eddig egyedülálló pálinkamustrát hirdetett Tóth János. Nemcsak a kiváló nedűket kérte bírálatra, hanem a kerítésszaggatóknak is versenyt hirdetett. Előbbi kategóriából 27 minta, utóbbiból 34 érkezett. Lovassy György élelmiszeripari szakmérnök, zsűrielnök, a Lovassy Pálinka Akadémia vezetője szavaiból viszont az is kiderült, hogy az Adamik Anikó (Gyulai Páinka Manufaktúra Kft.), ifjabb Nagy Árpád (Kisrét Manufaktúra Kft.), illetve Lovász Sándor, a gyulai pálinkafesztivál ötletgazda-főszervezője alkotta zsűri bizony nem egy esetben átminősített italokat.

A gyulai Török Mihály sajmeggy pálinkája végzett az élen szombaton az I. Sarkadi Kisüsti Pálinka Napon. A kiváló pálinkák mezőnyében a második helyezett Bartos János Felsőpetényből érkezett málnapálinkája lett. S repetázott az első helyezett gyulai Török Mihály, hiszen harmadik helyen, az ugyancsak Sarkadon főzetett madárberkenye pálinkája végzett. Lagzi Lajcsi dáridója előtt, késő délután a Prohászka Béla olimpiai bajnok mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke vezetésével főzött ezer adagos sarkadi öregtarhonya is elfogyott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!