Gazdaság

2009.03.05. 15:00

Cukros támogatás a hajdani termelőknek

Ötmilliárd forintos keretből gazdálkodik majd az az áprilisban induló program, melynek keretében elsősorban a hajdan cukorrépa-termesztéssel foglalkozó települések kaphatnak támogatást. A lehetőség a megyei mezőgazdasági bizottság csütörtöki ülésén is téma volt Orosházán.

cs. i.

Békés megye képviselő-testületének mezőgazdasági bizottsága csütörtöki ülését az Orosfarm Zrt. központjában tartotta. A vendéglátó, Dominkó Sándor elnök — aki a Cukorrépa-termesztők Ország Szövetségének az alelnöke — az aktuális gabonapiaci körkép mellett  friss információkkal szolgált hallgatóságának.

Az elnök a Nemzeti Diverzifikációs Programra hívta fel a jelenlévők figyelmét. A programot áprilisban hirdetik meg, s akkortól pályázható. Kiderült, azok a települések élveznek majd előnyt, ahol hajdan cukorrépa-termesztés volt. Dominkó Sándor figyelmeztetett, időben kell regisztráltatniuk magukat a programba, melyből Békés megye községei, városai sem maradhatnak ki, hiszen ötmilliárd forint a tét. A gépbeszerzést 40 százalékban támogatja a program, a faluturizmust pedig 90 százalékban.

Dominkó Sándor beszélt az elkülönített cukorártámogatásról is, a rendelet részleteire hívta fel a figyelmet. Mint mondta, azokat érinti, akik kiszorultak a termelésből. 41 millió eurót osztanak fel 2013-ig évente elkülönített cukorártámogatásként a 2004/2005-ben cukorrépa szállítási joggal rendelkező termelők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!