Megfejtették az ősi DNS-t

2019.09.21. 20:46

Így nézett ki az egyik legrejtélyesebb emberféle (videó)

Rekonstruálták a gyenyiszovai ember csontvázát.

Forrás: YouTube

Izraeli tudósok rekonstruálták a gyenyiszovai ember csontvázát egy 70 ezer évvel ezelőtt élt 13 éves lány csonmtmaradványaiból nyert DNS-minták alapján.

A gyenyiszovai ember létezését egy 2008-ban az Altáj-hegységben fekvő Gyenyiszova melletti barlangban talált ujjperc alapján állapították meg. Azóta csak kevés gyenyiszovai fosszíliát találtak a kutatók: egy állkapocscsontot, három zápfogat és egy ujjhegyet. A neandervölgyi emberek csoportjából kiváló gyenyiszovai ember DNS-ét a megtalált maradványokból 2012-ben szekvenálták.

Liran Carmel, a jeruzsálemi Héber Egyetem genetikaprofesszora elmondta, annak ellenére, hogy nagyon kevés lelet maradt fenn, sikerült elkészíteniük a gyenyiszovai ember teljes csontvázát.

„Először készült el részletes anatómiai rekonstrukció, ami megmutatja, milyenek voltak ezek az emberek”

– magyarázta a professzor hozzátéve, hogy

„nagyon hasonlítottak hozzánk”.

Carmel kutatócsoportja kifejlesztett egy technológiát, amellyel megfejtették az ősi DNS-t, és ami még fontosabb, a génaktivitást. A génaktivitás például különbözik a békánál és az ebihalnál, hiába azonos a DNS-ük.

A kutatók szerint a gyenyiszovainak sötét volt a bőre, a szeme és a haja. Ugyanakkor – tette hozzá Carmel – a génaktivitás feltérképezésével meg tudták állapítani, hogy anatómiailag mennyiben különbözött a modern embertől és a neandervölgyi embertől.

A tudósok 56 vonást azonosítottak, amelyben a gyenyiszovai ember különbözött, főként a koponyaformájában.

Ez alapján készült el 85 százalékos pontossággal a gyenyiszovai csontváza.

A ferde homlok, a hosszú arc, a nagy medence a neandervölgyivel mutat hasonlóságot, de a nagyon széles koponya és a fogazat nagy íve már a gyenyiszovai jellegzetessége.

A 13 éves gyenyiszovai lány csontvázának rekonstrukciójához egy művész közreműködésével készült el a fej és az arc rajza, amelyet a tanulmánnyal együtt tettek közzé a The cell című tudományos folyóiratban.

Korábbi kutatások szerint mintegy 800 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi és a modern ember egy ismeretlen közös ősből fejlődött ki. Majd nagyjából 400 ezer éve újabb kettéválás következett be, amikor a gyenyiszovai ember csoportja kivált a neandervölgyiből. Ez a csoport ezután Ázsiába vándorolt, míg a neandervölgyi ember nagyrészt Európában maradt.

Borítókép: A 13 éves lány arcának rekonstrukciója. A kutatók szerint a portré 85 százalékos pontossággal ábrázolja a rég eltűnt emberféle megjelenését

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!