16°
23°
13°

Három kiemelt változást tűzött ki célul az új főigazgató

A nyitott hatóság elvét követi munkája során dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal szerdán hivatalba lépett új főigazgatója. Mint elmondta, együttműködő, konstruktív, az állampolgárok és a gazdálkodó szervek érdekeinek messzemenő figyelembe vételével működő kormányhivatalban gondolkodik.

— A folyamatos magas minőségű munkavégzés mellett három kiemelt változás megvalósítását tűztem ki a Békés Megyei Kormányhivatal elé erre az évre — fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján dr. Takács Árpád. A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elsőként a járási hivatalok további megerősítését említette.

— A jó állam az állampolgárokhoz legközelebb, vagyis a járási hivatalokban kezdődik — hangsúlyozta. — Ezért az egységes eljárásrendet, módszertant és megjelenést is biztosítják a megye valamennyi járásában, hogy a polgárok számára a leghatékonyabb ügyintézés legyen elérhető. Különösen fontos ez azért is, mert január 1-től kétszáz újabb hatósági ügy került a járásokhoz.

Hozzátette, mindenképpen növelni szeretnék a szervezet reagáló-képességét.

— A hatósági közigazgatási munkának, a helyszíni szemléknek, az intézkedéseknek, az esetlegesen szükséges beavatkozásoknak a lehető leggyorsabbaknak kell lenniük. Legyen szó gyámhatósági, élelmiszer-biztonsági vagy éppen állategészségügyi kérdésekről.

A főigazgató harmadik fontos tényezőként a jövő január 1-én életbe lépő általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényre való felkészülést jelölte meg.

— A jogszabály már terjedelmében is rövidebb, mint az előző törvény volt, és ezzel párhuzamosan az ügyintézést is alaposan felgyorsítja — világított rá a változások hátterére dr. Takács Árpád. — Életbe lép például az úgynevezett automatikus eljárás, aminek keretében minden olyan ügyben, amelyben valamennyi bizonyíték rendelkezésre áll, és nincs ellenérdekű fél, egy napon, vagyis 24 órán belül dönteni kell a hatóságnak. Ugyancsak újdonságnak számít egyebek mellett a sommás eljárás is, ami nyolc napon belüli döntést ír elő, és a teljes eljárást hatvan napon belül le kell zárni.

Fotó: Lehoczky PéterÖsszességében kijelenthető, hogy az ügyek túlnyomó része rövid idén belül lezárul majd, az állampolgároknak kevesebb ügyintézni valójuk lesz, a határidők csökkenek.

A főigazgató aláhúzta, ehhez természetesen komoly felkészülésre lesz szükség a kormányhivatal berkein belül is.

Dr. Takács Árpád kitért arra, hogy a kormány január 1-vel megvalósította az államigazgatási szervezetrendszer átalakítását, a járási hivatalok már említett megerősítését, amelynek keretében a Békés Megyei Kormányhivatalon belül is változások léptek életbe a szervezeti rendszeren belül.

Megyei szinten több főosztályt összevontak, hét főosztály jött létre, illetve a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Békés megyei kirendeltsége a Békés Megyei Kormányhivatal részévé vált Agrár és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály elnevezéssel.

Újságíró kérdésre dr. Takács Árpád leszögezte, nincs tudomása arról, hogy mikor nevezhetik ki az új kormánymegbízottat, ugyanakkor amíg ez megtörténik, mint főigazgató — némi megkötéssel — ő jár ebben a feladatkörben is. A helyi politikában viszont nem vesz részt, hiszen a „politikát a politikusokra kell bízni.”

A főigazgató elmondta, február 10-én leszerelt a katasztrófavédelemtől, és február 15-től állami tisztviselői jogviszonyban látja el a főigazgatói feladatokat.

Legolvasottabb

1
A vihar miatt számos helyre vonultak a tűzoltók
2
Felismeri Békéscsaba épületeit a képekről?
3
„Köszönöm, Körös” – újabb halszörny akadt horogra Békésben
4
Elütöttek egy gyermeket Békéscsabán
5
Üzenetet olvasott, súlyos balesetet okozott Kaszapernél
hétköznapi hős
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
Időjárás / 17 perce
Szerdán is folytatódik a borús, esős idő
A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 19, az Alföldön 20 és 23 fok között valószínű.
Gyász
"Akik napfényt varázsoltak mások életébe, maguk sem rejtőzhettek el előle" GYÁSZHÍR Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága jó Édesanyánk Kocinszki Joachimné, volt Ancsin Árpádné született Bohus Judit a Békés megyei Népújság volt munkatársa életének 91. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017 szeptember 26-án kedden 13 órakor lesz Békéscsabán a Szarvasi úti temetőben. A gyászoló család
GYÁSZHÍR Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Bakonyi Erzsébet békéscsabai lakos 57 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2017. szeptember 20-án 13 órakor lesz a békéscsabai Vasúti temetőben. A gyászoló család
vb-selejtező / 2 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
akár a szimfónia / 2 órája
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház
filléres praktikák / 3 órája
Ragyogni fog otthona ezektől a természetes tisztítószerektől
különlegességeket kóstolhatnak / 4 órája
Temérdek finomság várja a nyíregyházi fesztiválra látogatókat
mozimánia / 5 órája
A cannes-i győztessel is versenyezhet a Testről és lélekről az Oscarért
Interjú / 5 órája
Újra vállalná szerepét a Szomszédok egykori sztárja