Egészségügy

2024.05.07. 16:41

A legkorszerűbb sugárterápiás gyorsító érkezik a gyulai kórházba

Nagyértékű, mintegy 1,8 milliárd forintos összköltségű sugárterápiás eszközbeszerzés zajlik a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában, Gyulán. A Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Osztályon kedden tartottak helyszíni bejárást.

Vásári Erzsébet

Dr. Becsei László főigazgató főorvos elmondta, a gyulai Pándy Kálmán Kórházban működik a vármegyei onkológiai centrum, amely a daganatos betegek ellátásáért elsődlegesen felelős, mind a kemoterápiás, mind pedig a sugárterápiás kezelések vonatkozásában. Hozzátette, az új, korszerű sugárterápiás lináris gyorsító készüléknek kiemelt szerepe van az ellátásban.

sugárterápiás gyorsító, gyulai kórház, onkológiai centrum
Jelenleg a speciális falakat építik az új sugárterápiás gyorsító telepítéséhez a gyulai kórházban, a képen dr. Torday László. Fotó: Vásári Erzsébet

Visszaemlékezett: már 2022-ben elkezdődött a fejlesztési folyamat, amelynek elején az intézmény lebonyolított egy feltételes közbeszerzési eljárást, majd a forrás biztosítására az EMMI Egészségpolitikai Főosztályának segítségével sikerült megoldást találniuk. 2023 decemberére pedig egy kormányhatározat alapján a beszerzésre biztosíthatóvá vált a fedezet.

A sugárterápiás gyorsító összköltsége mintegy 1,8 milliárd forint

Dr. Becsei Lászlótól megtudtuk, a lináris gyorsító beszerzésének és elhelyezésének összköltsége mintegy 1,8 milliárd forint, ami magát a gyorsító készüléket és annak olyan kiegészítőit, mint a CT szimulátor, betegfektető és további szükséges sugárterápiás eszközök tartalmaz. Hozzátette: a határozat után azonnal megkezdődtek a készülék beépítésével kapcsolatos munkálatok. A gyorsítót pedig megrendelték, jelenleg gyártás alatt van, és a jelenlegi állás szerint július 20-án érkezik meg a gyulai kórházba. Addig elő kell készíteniük a helyét, ez történik most a centrumban. Az építkezési, átalakítási munkálatok ütemterv szerint haladnak.

Dr. Torday László, az onkológiai centrum vezető főorvosa elmondta, hogy az átalakítási munkálatok első harmadában vannak, melyek egyébként április közepén indultak. Ismertette: jelenleg két gyorsító készülékük van, amelyekkel a sugárterápiás betegeket kezelik. Ezekből a nagyobb teljesítményű eszköz immár a 18. életévét is betöltötte. Fontos tudni, hogy ezeket a gyorsítókat általában 10 évre tervezik, amely időtartamot a gyulai készülékkel jelentősen túllépték.

Szeptemberben már ezzel történhet a betegellátás

Az osztályvezető főorvos részletezte, a gyorsító cseréje mellett történik egy jelentős infrastrukturális fejlesztés is a centrumban, ami azt jelenti, hogy új betegfektető rendszereket és CT szimulátorokat kapnak. Hozzátette: a régi gyorsítót már leszerelték, elkezdődött a részleg átalakítása, és egy hónap múlva válnak láthatóvá azok az infrastrukturális elemek, amelyek az új gyorsító beszereléséhez szükségesek. A készülék júliusi érkezése után még különböző beállításokat és méréseket végeznek, így a tényleges betegellátás várhatóan szeptemberben indulhat meg vele. Innentől viszont már újra teljes kapacitással működik majd Gyulán a sugárterápia, ráadásul a legmodernebb, legkorszerűbb módon.

Dr. Adamecz Zsolt: az új gyorsító beépítéséhez a régi betegellátó helyiséget teljesen át kell alakítani. Fotó: Vásári Erzsébet 

Dr. Adamecz Zsolt főorvos kérdésünkre elmondta, hogy az új gyorsító beépítéséhez a régi betegellátó helyiséget teljesen át kell alakítani, amit két hete kezdtek meg a centrumban. A júliusban érkező lináris gyorsító készülékről elmondta, hogy a mai kor technológiájának megfelelve immár mindenre alkalmas lesz, amit jelenleg meg lehet csinálni a sugárterápiában. Így például a kis térfogatok besugárzására, a sztereotaxiás kezelésre, a légzéskapuzásra, valamint a legbonyolultabb eljárásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában