a hét embere

2018.05.21. 06:50

Bódi Csaba lett az év tűzoltója

Az Év Tűzoltója­ miniszteri díjat vehette át Bódi Csaba tűzoltó alezredes a minap Szent Flórián napja alkalmából rendezett központi, fővárosi ünnepségen dr. Pintér Sándor belügyminisztertől.

Licska Balázs

A Békéscsabai Katasztrófavédelmi­ Kirendeltség hatósági osztályvezetője szerint fontos­ minél több, tűzmegelőzés­sel kapcsolatos információt eljuttatni az emberekhez, és inkább több hatósági munkára, mint tűz­oltói beavatkozásra van szükség­. Lapunknál ő a hét embere.

– Mi jelenti a hatósági, a tűzmegelőzéssel kapcsolatos munka szépségét?

– Van egy mondás, ami rendre elhangzik, és szerintem teljes mértékben igaz is: inkább legyen több hatósági­ munka, mint tűzoltói beavatkozás, amikor fel kell számolni­, el kell fojtani a lángokat. Ahhoz, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat – és ­ebbe beletartozik a tűzbiztonság egyaránt –, fontos a mi munkánk is, amely az élet sok-sok területére ­kiterjed, a kéményekkel kapcsolatos ügyektől kezdve addig, hogy telephelyek működésére adunk ki engedélyt vagy a beruházások jogszabályok szerinti megvalósításában veszünk részt. Úgy gondolom, hogy nemcsak a ­beavatkozásokat, a tűzoltást és a műszaki mentést lehet hivatásként, elhivatottan végezni, úgy, hogy az a társadalom hasznára váljon, hanem a tűzmegelőzési tevékenységet is.

– Milyen területen lenne szükség szemléletváltásra az emberek részéről?

– Az öngondoskodás ­területén mindenféleképpen lehetne­ előrébb lépni. Igenis­ utána kell járni, hogy kikre­, milyen tevékenységekre­ ­milyen jogszabályok vonatkoznak, milyen követelményeknek kell megfelelni, és akkor arról még nem beszéltünk, hogy ezeket teljesí­teni is kell, nem csak tudni ­róluk. Nem lehet a hatóság tevékenységét elbagatellizálni, legyinteni rá és azt mondani, hogy az eljárások túlságosan ­bürokratikusak. A jogszabályokat tényleg komolyan kell venni, hiszen a társadalmi együttélésünk alapját ­képezik.

Bódi Csaba Az Év Tűzoltója elismerést érdemelt ki /Fotó: L. P./

– Ha egy laikus számára el kellene magyaráznia, hogy mivel foglalkozik a hatósági osztály, mit mondana?

– Elöljáróban el kell mondani, hogy a tűz elleni védekezés három részből tevődik össze: a tűzoltásból, a tűzvizsgálatból és a tűzmegelőzésből. A tűzmegelőzéssel kapcsolatos munkába beletartozik többek között az engedélyezés, illetve az, hogy jogot és kötelességet kell megállapítani. Ha utóbbi nem teljesül, akkor jöhetnek a szankciók, figyelmeztetéssel és bírságolással. A meglátásom szerint a legfontosabb – és ez a hitvallásom is –, hogy a büntetések kiszabása helyett a társadalom tájékoztatására, a figyelem felhívására kell helyezni a hangsúlyt. Pontosan ezért tartom fontosnak a szakmai eseményeken – például agrárkamarai fórumokon, mérnökkamarai továbbképzéseken – való megjelenést és azt, hogy azokon tájékoztassuk a résztvevőket.

– Mivel foglalkozik, ha éppen nem egyenruhát visel? Van valamilyen hobbija?

– Számomra nagyon fontos, hogy egy erős családi háttér áll mögöttem a feleségemmel és a három gyermekemmel, velük töltöm legszívesebben a szabadidőmet. Emellett szeretek sportolni, hobbiszinten futni és taekwondózni, valamint sporteseményekre, például röplabda- vagy futballmérkőzésekre járni. Érdekes, hogy a pályám elején nehezemre esett elvonatkoztatni, ha például elmentem a kislányom versenyére, ne azt figyeljem, hányan vannak a csarnokban, kiüríthető-e egyáltalán vagy az előírt biztonsági jelek pontosan ki vannak-e helyezve. Később ezt teljesen átértékeltem, és már úgy gondolom, hogy a családommal töltött óráknak, perceknek nem ez a lényege, és hogy a munkának a munkahelyen van a helye.

Névjegy

Bódi Csaba 2007. április 16-án kezdte meg a szolgálatot Békéscsabán, az akkor­ még önkormányzati tűzoltó-­parancsnokságon. Érdekesség, hogy öccsével közösen felvételizett: öccse vonulós tűzoltóként szerelt fel, ő pedig a tűzmegelőzési osztályra került. Bejárta a ranglétrát, volt előadó, főeladó, majd kiemelt főelőadó. 2012. április 1-je óta, tehát több mint hat éve pedig a békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályát irányítja.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!