Sapka, sál, kesztyű

Gyemendi Réka

Réteges öltözködés, sapka, sál, kesztyű - és még úgy is fázunk. Beköszöntöttek a mínuszok, de nem csak mi vacogunk: a kóbor állatok a túlélésért küzdenek. A cicák vastag, tömött bundát növesztenek, és szüntelenül kutatnak valami energiát adó, ehető falat után. Ilyenkor a kutyamenhelyekre is fokozott teher hárul, hogy melegen tartsák a gazdira várakozó, árva négylábúakat.

A hideg időben fokozottan fontos odafigyelni arra is, hogy az autó beindítása előtt 1-2 perc alatt átnézzük az autó motorterét, alját és a kerekek belső oldalát, hiszen a hideg elől a kóbor állatok gyakran ezekre a helyekre menekülnek. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor a beszorult négylábú sérülését, pusztulását okozhatjuk, emellett pedig a jármű meghibásodását is.

Állatbarátként nem lenne tiszta a lelkiismeretem, ha a saját eszközeimmel, a saját környezetemben nem próbálnék valamit tenni a kóborló, szerencsétlen cicákért. A napi etetésen túl szigetelt, esőálló macskaházat építettem, ami talán egy kis védelmet nyújt számukra a jeges esti szél ellen. Habár sok lakóközösségben nem szeretik a macskaetetést intézményét, nálunk szerencsére mindenki partner ebben. Persze érthető, hogy, ott, ahol esetleg több tíz fős macskakolóniák alakulnak ki, ott van, akit zavar - mégis úgy gondolom, egyikük sem tehet róla, hogy megszületett, bántani pedig nincs jogunk. Az állat kínzása, megmérgezése, azon kívül, hogy nem oldja meg az alapproblémát bűncselekmény, amiért öt év szabadságvesztés járhat.