Fényhatás

Gyemendi Réka

Már át lehet venni a LED izzókat Békéscsabán, melyeket az önkormányzat biztosít azon helyi lakosok számára, akik augusztus végéig jelezték igényüket. A korszerű világítóeszközök használatával jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani, emellett a fényerejük is nagyobb.

A fény hatással van a hangulatunkra, hormonháztartásunkra. A melatonin, avagy alvási hormon szintje sötétedéskor emelkedik meg a szervezetben azért, hogy biztosítsa a pihentető, mély alvást. Hazánkban is egyre gyakoribbak az alvászavarok, ennek oka megváltozott viselkedésünkre vezethető vissza. Korábban a napkelte és napnyugta határozta meg az emberek napi ritmusát, azonban ma folyamatosan mesterséges fényekkel vesszük körbe magunkat, a számítógép, a mobiltelefon és a TV fényei pedig összezavarják szervezetünk melatonin termelését. Ez a hormon biztosítja a cirkadián ritmust, vagyis a génjeinkben szabályozott 24 órás hormonális ciklust, ami feltétele a hosszú életnek és az egészségnek. A melatonin erős antioxidáns, védi a sejteket, szabályozza az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladásokat a szervezetben és támogatja az idegrendszert - így érdemes komoly figyelmet fordítanunk rá.

Ha az életstílusunkat ma nehéz is megváltoztatni, egy kis odafigyeléssel tehetünk a hormonháztartásunk egyensúlyáért, a jó alvásért. Segít, ha egy-két órával lefekvés előtt már nem telefonozunk és tévézünk, vagy az, ha az új LED-es izzóink mellé beszerzünk pár, természetes napfényt utánzó fényforrást is.