Jegyzet

2023.05.05. 07:06

Kalandpark

Licska Balázs, [email protected]

Miért kell érte fizetni, miközben közpénzből épült? – ennél demagógabb kérdést nem is lehetne feltenni a CsabaParkban a minap megnyitott kalandpark kapcsán. Hiszen az elemek, így a hófánkpálya, a drótkötélpálya, a mászókötélpálya és a mászófal üzemeltetése során szükség van személyzetre – akik nyilván nem ingyen segítik a látogatókat –, illetve az eszközök folyamatos karbantartásáról ugyancsak gondoskodni szükséges, amely szintén pénzbe kerül.

A CsabaParkot ráadásul egy városi cég működteti, és nyilván elvárás, hogy legalább a költségeket fedezzék a befolyó bevételek – különben az lenne probléma, hogy milyen sokba kerül mindez az önkormányzatnak, azaz a békéscsabaiaknak.

Az, hogy drága vagy olcsó a kalandpark, egy kis utánajárással kideríthető. Zamárdiban a kaland- és csúszópálya egy felnőtt esetében 7500, egy gyermek számára pedig testmagasságtól függően 4900 vagy 5900 forintba kerül. Békéscsabán mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek egy teljes túra – benne hófánkpályával, kötélpályával, drótkötélpályával, mászófallal – 4490 forintot tesz ki.

Az összehasonlítás talán célra vezetőbb a Balatonboglár-Békéscsaba viszonylatban: a Balatonnál egy órányi kötélpálya 3990 forintot, a CsabaParkban 2500 forintot kóstál; a mászófal ott 1690 forintba, itt 2000 forintba kerül; a hófánkkal pedig egy csúszás mindkét helyen 400 forintot tesz ki.

De más tekintetben is vizsgálható, hogy milyenek az árak a CsabaParkban. A ligeti majálison pár perc körhintázás és pár perc ugrálóvárazás is 1000-1000 forintba került. Egy gömb fagylaltot alig lehet találni 500 forint alatt. A moziban egy tikettért 1600 és 2100 forint közötti összeget kérnek el. Ezek után szerintem a pénztárca mellett leginkább hozzáállás kérdése, hogy mi olcsó vagy drága – van, akinek minden az, van, akinek pedig semmi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!