Orgonák éjszakája

2024.05.18. 14:55

Elzenélték, megfestették, elmesélték a Munkácsy gyerekek történetét - videóval

Gyermekeknek, családoknak szóló koncertként, előadásként alkották újra a Munkácsy Vizuált szombaton Békéscsabán, a zeneiskola kamaratermében. Miközben szólt az orgona és a vibrafon, a kicsik megfestették egy mese alapján Munkácsy Péter és Munkácsy Matild történetét.

Licska Balázs

A Munkácsy Vizuált kiötlő Szives Márton ütőhangszeres előadóművész elmondta, hogy tavaly a Munkácsy Vizuál programsorozat keretében először egy klasszikus koncertélményben lehetett része a közönségnek: a háttérben zenére kreált képzőművészeti animációs videók mentek. A második esemény során ők is csatlakozhattak az alkotás folyamatába, így helyben születtek meg az animációk. Végül készítettek egy videósorozatot a megszületett animációkból, amelyek nem koncertként, hanem zenei videókként élvezhetők a Munkácsy Negyed honlapján.

Szives Márton ütőhangszeres előadóművész és Kun Rajmund orgonaművész zenélt. Fotó: Licska Balázs

Most a Filharmónia Magyarország felkérésére, az Orgonák éjszakája keretében újraalkották a Munkácsy Vizuált gyermekkoncertként. Ebben közreműködött Szives Márton ütőhangszeres előadóművész mellett Kun Rajmund orgonaművész és Nagy Katalin Matild képzőművész: a zenét, a festést és a mesét egy folyamatban, egy eseményben, minden kívánnivaló nélkül vitték színpadra. Egy olyan előadást hoztak létre, amelyben a gyermekeket bevonhatták az alkotás folyamatába, miközben a kicsik egy koncertélményt kaptak és játékos feladatokat teljesítettek.

Nagy Katalin Matild képzőművész segítségével festettek a gyermekek. Fotó: Licska Balázs

A mese végigvezette a közönséget Munkácsy rokonai, Munkácsy Péter és Munkácsy Matild történetén. A gyermekek egy Békéscsabán túli tanyán éltek, és varázslatos képességekkel bírtak: amit megfestettek vagy elzenéltek, az valósággá vált. Egy sűrű erdő vette körül a tanyát, ahova a játék közben elgurult labda miatt betévedtek. Megláttak a távolban egy óriási várost, oda tartottak, miközben különféle kalandokba keveredtek.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!