Teszt

2017.03.10. 14:28

Négy csomóponttal épülhet majd tovább az M6-os autópálya – tesztcikk

Folyamatban van az M6-os autópálya folytatásának előkészítése. A kivitelezés akár jövőre elindulhat.

Magyarország a következő években összesen 2500 milliárd forintot fordít a közúthálózat fejlesztésére, a többi között 900 kilométernyi autópálya, autóút és gyorsút kivitelezésére. A forrásmegoszlás tekintetében a közúti keret hatvan százalékát a magyar költségvetésből fedezik. Minderről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya tájékoztatta a Dunántúli Naplót.

– A magyar kormány beköti a gyorsforgalmi hálózatba a megyei jogú városokat, kiépíti az autópályák, autóutak országhatárokig tartó szakaszait – hangsúlyozta válaszában Arzt Gergely főosztályvezető.

A mintegy húsz kilométer hosszú M6 Bóly–Ivándárda, országhatár autópálya-szakasz előkészítése folyamatban van a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél. A tervezési közbeszerzési eljárás 2016. végén megjelent ajánlati felhívásának beadási határideje május 2-a. A nyertes tervezőnek 2017 végére kell elkészítenie az engedélyezési, majd ezt követően a kiviteli terveket. Ezek birtokában indulhat meg a kivitelezési közbeszerzés, az eljárás eredményes zárása után kezdődhet meg a szakasz építése. Az M6 befejezése Babarc, Szajk, Nagynyárád, Bóly, Töttös, Lippó, Ivándárda településeket érinti. A szakasz az M60 elválási csomóponttal együtt négy külön szintű csomóponttal, egy komplex és egy egyszerű pihenőhellyel, két híddal, két tengelysúlymérővel és egy mérnökségi teleppel épül. A projekt a Villányi csomópont megvalósítását is tartalmazza.

Beleegyezés kell

Az M60 Pécs–Barcs közötti szakaszra a megvalósíthatósági tanulmány és környezeti hatástanulmány kidolgozása, a környezetvédelmi engedély megszerzése zajlik, utóbbi 2017. harmadik negyedévében várható. A mintegy 55–62 kilométeres, kétszer kettő sávos gyorsforgalmi út végleges nyomvonalának kijelöléséhez a határmetszéspontról meg kell egyezni a horvát féllel. A 2022-ig megvalósítandó közútfejlesztések tételes projektlistáját kormányhatározat rögzíti. A hatályos rendelkezések az M60 befejezésének kivitelezéséhez, az M60 folytatásának előkészítéséhez biztosítanak forrást.

Felülvizsgálják

A fejlesztési terveket az egyes projektek előrehaladására figyelemmel a kormány negyedévente felülvizsgálja, indokolt esetben újabb beruházások beemeléséről, finanszírozásáról dönt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy tájékoztatott: a stratégiai törekvések szerint a közlekedési infrastruktúrának a gazdasági folyamatok hatékony kiszolgálásával a lehető legnagyobb mértékben kell elősegítenie a versenyképesség fokozását és a munkahelyteremtést. Mindezt a térség polgármesterei is megerősítették lapunknak, akik a gazdaság fellendülését várják az M60-as út folytatásától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!