Bangó Anna

2019.11.18. 12:45

Te tudatosan internetezel?

A Föld népességének 54%-a, azaz 4 milliárd ember látogatja napi szinten az online felületeket. 2018-ban havonta több, mint 2 milliárd ember használta a Facebookot szórakozásra, böngészésre és információgyűjtésre. Sokszor hallhattuk már, hogy „aki nincs regisztrálva valamelyik közösségi oldalon, az nem is létezik”. Ez a kijelentés rendkívül elgondolkodtató, hiszen ezeknek a felületeknek a használata sokkal fontosabb helyet kap az életünkben, mint azt gondolnánk.

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

Észrevetted már, hogy ülsz a buszon és értelmetlenül pörgeted a Facebookot, Instagramot, netán a Snapchaten nézed, hogy ki osztotta meg az élete néhány pillanatát? Ez a jelenség nem egyedi, ám a hatása megdöbbentő. A megosztott tartalmak általában nem tükrözik a valóságot, szerkesztettek illetve előre beállítottak. Sok ember esik áldozatául az úgynevezett Facebook depressziónak. A saját életüket a torz tartalmakhoz hasonlítják, így folyamatos teljesítménykényszerben élnek, amely levertséghez, rossz hangulathoz vezet.

A „társasági magány” főleg a fiatalok körében elterjedt, amikor egymás között ülve is más emberek online világát nézik. Ezek a jelenségek kihatnak az emberi kapcsolatokra, a családi hangulatra és az egyén személyiségére is.

Szem előtt kell tartanunk azonban azt, hogy a közösségi oldalak nem károsak, ha tudatosan, kis mértékben engedjük be őket a mindennapjainkba. A problémák megelőzéseként érdemes néhány napig önfejlesztő, „közösségi oldal megvonás” elé állítani magunkat, ezzel ösztönözve másokat is arra, hogy mérsékeljék a virtuális világban élt életüket és önmagunknak bebizonyítani, hogy ezek nélkül is teljes életünk lehet, melyet saját, offline élményekkel megtölteni sokkal jobb érzés, mint mások életét nézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!