2020.12.04. 08:52
A halnak helye van az ünnepi asztalon, vásároljon a békéscsabai Szamos Halbolt és Vendéglőből!
Idén decemberben is elegendő mennyiségű, kiváló minőségű halat kínálnak megyénkben a vásárlóknak. Miként az előző években, úgy most is az ünnepi időszakra esik az éves halfogyasztásunk negyede a rendelések szerint.
Fotó: LP6DMK2
A karácsonyi asztalról a legtöbb családban sem hiányozhat a halászlé és a sült hal. Békésben továbbra is a ponty viszi a prímet. Harcsából is van elegendő, ugyanakkor a süllőnek behatároltak a készletei.
Kádi Sándor, a békéscsabai Szamos Vendéglő és Halbolt executive séfje és dr. Csoma Antal gyomaendrődi tógazda egyaránt azt emelte ki, hogy a vásárlásnál fő a bizalom, vagyis
biztos helyről érdemes halat venni.
– Hiába tartozik a hal a legegészségesebb élelmiszerek közé, jóval kevesebbet eszünk, mint az uniós átlag – mondták. – Magyarországon az egy főre eső éves halfogyasztás 6,5 kg, míg az Európai Unió átlaga 24 kg. Manapság egy felnőtt magyar ember általában kéthetente egyszer eszik halat, ugyanakkor a heti kétszeri alkalom lenne ideális.
Táplálkozási szakemberek szerint, ha sikerülne feltornáznunk legalább évi 10–11 kilóra a halfogyasztásunkat, számottevő eredményeket érhetnénk el a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A hal kiváló fehérjeforrás, többféle vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, rezet és jódot tartalmaz.
A karácsonyi halvásárlásnak megvannak az aranyszabályai. Kádi Sándor hangsúlyozta, a tisztított halnak a szemét kell nézni, ha csillog, akkor friss, ha viszont régebbi, akkor homályos, opálos. A friss halnak fényes a bőre, rugalmas a húsának a tapintása. Az élőhalnál a kopoltyút kell figyelni, hogy vérvörös legyen.
Prohászka Béla olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke azt ajánlotta, kérjük ki szakember javaslatát, hogy az általunk elgondolt ételhez milyen hal illik leginkább. Ha filét vásárolunk, annak az állagáról könnyen megállapítható a frissessége. Dr. Csoma Antal kiemelte, azért is fontos, hogy friss legyen a hal, mert a magas víz- és fehérjetartalma miatt könnyen romlik. Ugyanakkor, ha lefagyasztjuk, és pár hét múlva vesszük elő, készítjük el,
semmilyen károsodás, minőségromlás nem történik.
– A fagyasztott árut felhasználás előtt egy nappal helyezzük át a hűtőszekrénybe, hogy fokozatosan olvadjon ki – magyarázta a halászati szakember. – Soha ne olvasszuk ki a halat mikrohullámú sütőben, és ne siettessük a folyamatot vízbe áztatással sem, mert értékes fehérjék, ásványi anyagok veszhetnek el. Ami lényeges, ha lefagyasztjuk a portékát, úgy csomagoljuk be fóliába, hogy levegő ne érje, másként könnyen kiszáradhat.
Kádi Sándor elmondta, november második felétől már megélénkült a halpiac, biztosra akarnak menni az emberek, nehogy éppen az fogyjon el, amit ők szeretnének elkészíteni a karácsonyi asztalra. Az executive séf kiemelte, a szálkamentes termékek egyre népszerűbbek, miként a tengeri halak is. A lazac-, kardhal- vagy vöröstonhalfilé – ha időben megrendelik –, egyaránt beszerezhető, és ezek újdonságot, új ízeket jelenthetnek.
Halat a csabai Szamosból!
A békéscsabai Rózsakert Piacon (Szabó Dezső u. 4.) lévő Szamos Vendéglő és Halbolt karácsonyi kínálatában a 40 éve megszokott tradicionális halászlé egyéb halételekhez hasonlóan már megrendelhető az ünnepekre a (30) 99-60-900-as telefonszámon. Élő, tisztított, szeletelt és filézett halakat is kínálnak a Rózsakert udvarán lévő halboltjukban. Időkorlátok nincsenek