Hirdetés

2024.03.27. 07:06

Mezőhegyesi tanulók újabb országos sikere

A Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2023 szeptemberében jelentkezett a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett „Legyél Te is agrárgépész! Országos bajnokság!” többfordulós vetélkedőre. Csikók elnevezésű csapatunk tagjai a 12. A osztály mezőgazdasági technikus és mezőgazdasági gépésztechnikus tanulói: Berki Rebeka Nóra, Czikora Dániel, Micsik Benedek, Szilbereisz Ádám Kristóf és Tóth Bence Ferenc voltak. Felkészülésüket Magyar Tibor gyakorlati oktatásvezető úr és Fehér János tanműhelyvezető úr segítette.

PR cikk

A csapatnak több alkalommal kellett kisfilmet készítenie, amelyhez Futaki Robin úr nyújtott segítséget, aki a Studijó – Digitális Design & Webfejlesztés alapítója, projektmenedzsere és tulajdonosa. Az első egy bemutatkozó videó volt a versenyzőkről és az iskoláról. A december 21-éig terjedő versenyidőszak alatt összesen hat feladatot kellett megoldaniuk, amelyek többek között további kisfilmek készítését is magukban foglalták. 

Az elkészült videók témái között megtaláljuk az őszi búza vetésére adaptált talajművelési rendszert és az ehhez használt gépek bemutatását; egy sűrűsoros vetőgép beállítását őszi búza vetésére; napi karbantartási feladatok ismertetését erőgépen és szelephézag beállításának szemléltetését belsőégésű motoron. Végül az agrárdigitalizáció témakörében olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy milyen előnyei vannak a helyspecifikus növénytermesztésnek; mit jelent a szakaszvezérlés a szántóföldi munkagépek esetében; mit tudnak az erőgépek automatikus kormányzásáról; valamint a munkagépek kormányzási megoldásairól.

A vetélkedőre készített kisfilmek megtekinthetők a Mezőhegyesi Szakképző Iskola hivatalos YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/@MezohegyesSzakkepzes
Fotó: Futaki Ribon projektmenedzser

A Csikók csapatának készítenie kellett egy tíz diából álló PowerPoint bemutatót, amelynek témái a műholdas helymeghatározás a szántóföldi növénytermesztésben; informatika a digitális mezőgazdaságban; a kijuttatást végző munkagépeken alkalmazott GPS-vezérlés bemutatása; valamint a műholdak szerepe a helyspecifikus növénytermesztésben voltak. Ebben a témakörben a felkészülést a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. részéről Bónus Krisztián árunövény és precíziós gazdálkodási csoportvezető úr segítette. Számos feladatot kellett a csapatnak online élő bejelentkezések keretein belül megoldani a szántóföldi öntözéssel és a tápanyag-utánpótlással kapcsolatban. 

A decemberi hatodik fordulóban az első öt forduló témaköreinek feladataiból összeállított kérdéssort válaszoltak meg. Külön köszönet illeti Turai Magdolna gazdasági hivatalvezető asszonyt a csapat Euroleasing témakörben való felkészítéséért; Janovszki Lászó általános igazgatóhelyettes urat, aki a tanulókat bevezette a drón vezetési és működési elvének rejtelmeibe; valamint Karancsi Miklós gyakorlati oktatót a napi karbantartási feladatokhoz nyújtott segítségéért.

2024. január 11-én a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság! nyilvános Facebook-csoportjában tették közzé a verseny végleges sorrendjét, amelynek alapján a Csikók csapata a III. helyen végzett, és bejutott az országos döntőbe. A döntő 2024. március 08-án a MATE Tudástranszfer Központjában, Gödöllőn került megrendezésre, amelyre a Csikók csapata a felkészítő oktatókkal indult útnak. A csapat szurkolói táborát a 10. B, a 11. A és a 12. A osztályból jelentkezett tanulók alkották. A zsűri elnöki tisztségét Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzési miniszteri biztosa viselte. 

A zsűri további tagjai dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese; Pintér István, a MEGFOSZ elnökségi tagja és az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója; dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója; Lakatos Gabriella, az Euroleasing Zrt. Mezőgazdasági divízió főosztályvezető-helyettese; Lovas József, a KITE Zrt. vevőszolgálati igazgatóhelyettese és Pap Lajos, a Pap-Agro Kft. ügyvezetője voltak. A verseny ideje alatt a jó hangulatról Umenhoffer Péter, a rendezvény házigazdája gondoskodott.

A negyedik és ötödik feladat egy önindító behúzó mágneskapcsolójának és egy porlasztóegységnek a szakszerű szét-, majd összeszerelése volt időre; miközben ismertetni is kellett a részegységeket az ott álló zsűritagoknak.
Fotó: Magyar Tibor gyakorlati oktatásvezető

Az első feladatra, egy játék fémtraktor összeszerelésére, egy óra állt a csapatból kiválasztott egy fő rendelkezésére. A következőkben a John Deere 1755 vetőgép vetőkocsijának felépítését, működését és a talajjal érintkező egységek feladatait kellett bemutatniuk a vetés során a csapatoknak. A második részben a vetőtárcsa cseréje következett; amely közben el kellett magyarázniuk egy zsűritagnak, hogy mire kell figyelni a munkafolyamat során. Ezt követte egy Euroleasing kérdéssor, majd egy matematikai Joker feladat.

Szívből gratulálunk a Csikók csapatának és nem utolsó sorban szeretnénk megköszönni a felkészítő kollégák áldozatos munkáját!
Fotó: Kovács Bence tanuló / Forrás: MEGFOSZ – Legyél Te is agrárgépész! Facebook-oldala https://www.facebook.com/megfosz

A megmérettetés egy Kahoot! kvíz feladatsorral zárult. A versenyfeladatok alatt időközönként tombolahúzás zajlott; amelyen apró, a támogatók által felajánlott tárgyakat lehetett nyerni. A pontszámok összesítésének ideje alatt lehetőség adódott a Gépfejlődéstörténeti Múzeum megtekintésére is. A MEGFOSZ által szervezett Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság! versenyén az Intézményünkből indított Csikók csapata VI. helyezést ért el.  Nyereményük egynapos céges telephelylátogatás és tárgynyeremények voltak, amelyeket a MEGFOSZ tagok és az Euroleasing Zrt. ajánlott fel.

Lovász tanulót tüntettek ki a szalagavató ünnepségen 

Közel egy évtizede létezik az a díj, amit Tarkó Gábor igazgató úr alapított és adott át 2024. március 1-jén, a Ménesbirtok új rendezvényházában megrendezett szalagavató ünnepségen. Minden évben ajándékozunk egy értékes karórát annak a végzős tanulónak, aki nem csak kiemelkedő tanulmányi eredményével és gyakorlati munkájával mutat példát iskolatársainak, hanem emellett Intézményünk közösségi életének is aktív formálója. A 2024. év díjazottja tökéletesen megfelel ezen kritériumoknak, sőt emellett hazai és nemzetközi versenyek aktív résztvevője. Két bátyja, Ákos és Richárd is az Intézmény tanulója volt, családja több generáció óta elkötelezett híve a lovas- és lósportnak. 2023-ban fogathajtó szakágban rajtengedélyvizsgát tett, valamint felvételt nyert a Gluzek Gyula Agráripari Mentorprogram lovassport szakterületére, ahol az önfejlesztésen túl lehetőséget kapott, hogy segítse és motiválja társait a szakmai fejlődésben. 

Mezőhegyes színében indult a Nemzeti Vágtán. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. négyesfogatának lovásza, később segédhajtója lett. Jelenleg is minden gyakorlati időt és a szabad idejét is a négyesfogat mellett tölti. A 2023 júniusában Mezőhegyesen megrendezett Nemzeti Fogathajtó Versenyen Papp János segédhajtójaként szerepelt, sőt elkísérte Őt az Aachen Lovas Világfesztiválra is. Több fedeles versenyen is indult, legutóbb február 24-én a Hortobágyi Fedettpályás Fogathajtó Versenyen egyesfogat kategóriában 15 versenyző állt rajthoz, itt mindkét lóval bejutott az összevetésbe. 

Nonius XIV-3 Esztivel a 6. helyen végzett, Nonius XIV-15 Dantéval pedig megnyerte a versenyt. Jelenleg a Szilvásváradon megrendezésre kerülő FEI Négyesfogathajtó Világbajnokságra készülnek. Társai előtt példa, s cselekedeteiben visszaigazolja, hogy kitartással, elszántsággal és szorgalommal nem létezik elérhetetlen. A szakma iránti elkötelezettsége, tudása kellő alázattal párosul, ami lovas embereknél különösen fontos. Az órát idén a kiváló Makoviczki Martin, 11. L osztályos tanulónk kapta. Gratulálunk!

Makoviczki Martin és Tarkó Gábor
2024-ben Makoviczki Martin vehette át a díjat Tarkó Gábor igazgatótól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában