Hirdetés

2023.07.18. 12:11

Lakossági tájékoztató levél

Új generációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése a Key Telecom Kft.-nél a Békési Járásban.

PR cikk

A Key Telecom Kft. célja, hogy a Kormány szélessávú telekommunikációs programja alapján, a lehető legrövidebb időn belül elhozza otthonainkba a jövő telekommunikációs szolgáltatásait. A cél megvalósítása érdekében, első lépésként az Önök településén is kiépítésre került az optikai lefedő hálózat, mely egy előfizetői végpontokig menő, nagysebességű távközlési hálózat alapja.

A Key Telecom Kft. 2021-ben 519 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült a „GINOP-3.4.1-20 - Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” elnevezésű kiíráson a Széchenyi 2020 keretében a Békési járásban. Pályázati azonosító: GINOP-3.4.1-20-2021-00040

Az 519 millió forint értékű támogatás 2 521 háztartás elérhetőségét biztosítja Békés településen.

A digitális gazdaság fejlődéséhez, a polgárok digitális jólétéhez, a hatékony és korszerű digitális szolgáltatások biztosításához nélkülözhetetlen a rendkívül nagy kapacitású és magas minőségű digitális kommunikációs infrastruktúra rendelkezésre állása. Ez a nemzetgazdasági és vállalati versenyképesség, valamint az esélyegyenlőségi, foglalkoztathatósági megfontolások miatt egyaránt fontos. A COVID miatt kialakult pandémiás helyzet kiemelten rávilágított, hogy az otthoni munkavégzés, a digitális oktatás, az otthonról intézett hivatalos ügyek, vásárlások és egyéb on-line szolgáltatások igénybevételéhez nélkülözhetetlen, hogy a háztartások és a vállalkozások megfelelő sebességű internetszolgáltatást tudjanak igénybe venni szolgáltatóiktól.

Forrás: Key Telecom Kft

Ezen célok elérése érdekében a Kormány közvetlen támogatási forrásokat biztosított annak érdekében, hogy a Békési járás háztartásai és vállalkozásai számára legyenek elérhetők a digitális megoldások, legyen megoldott az otthoni munkavégzés, a diákok élni tudjanak a digitális oktatás nyújtotta lehetőségekkel, on-line lehessen hivatali ügyeket intézni illetve üzleti szolgáltatásokat igénybe venni.

A 2010-ben alapított Key Telecom Kft. piaci előnye abban rejlik, hogy a távközlési piac teljes területén kínál megoldásokat. A cég régóta jelen van a Bicskei, Tiszafüredi ,Füzesabonyi, Szentendrei, Egri, Tiszakécskei és Balmazújvárosi járásban. Több mint 60 000 háztartás, majd 150 000 lakos számára biztosítja jelenleg is a szélessávú internetellátást.

Az optikai kábelhálózat előnyei

INTERNET - Nagyobb sávszélesség

A fényvezető szálak különleges szerkezetük miatt nagyobb átviteli távolságot és sávszélességet (akár 2 Gbit/s) tesznek elérhetővé.

TV - Jobb minőség

Rendkívül jó kép- és hangminőségű digitális tévészolgáltatást vehetnek igénybe az előfizetők, megfelelő TV készülékkel akár 8K minőségben is. Az ilyen TV szolgáltatás ráadásul otthoni Videotékát, felvétel funkciót és interaktív alkalmazásokat is nyújt.

A legújabb technológián alapuló IP telefonszolgáltatás biztosítható a meglévő otthoni telefonszám megtartása mellett.

FONTOS!

Az Önkormányzatokat, az ingatlantulajdonosokat a lefedő optikai hálózat kiépítése során SEMMILYEN ANYAGI ELLENSZOLGÁLTATÁS NEM TERHELI!

A megépült hálózat tulajdonosa Key Telecom Kft.

Üzemeltetője, és ezzel együtt az előfizetőket ellátó szolgáltató az Invinetwork Kft.

Hálózatépítés módjai

A tervezett új távközlési hálózat a meglévő távközlési infrastruktúra és áramszolgáltatói oszlopok felhasználásával és új távközlési oszlopok építésével vagy pedig új földalatti építéssel létrehozott alépítmény hálózatban került kiépítésre.

Jelen építési ütemben az egyedi előfizetői leágazások nem kerültnek megépítésre, azokat csak konkrét előfizetői igény esetén fogja a szolgáltató megvalósítani.

Hálózatépítés ütemezése

- új oszlopok állítása

- földfeletti hálózatszakaszok: a meglévő Invinetwork és MVM Démász, tervezett kábelhálózat,

- meglévő alépítmény hálózatba behúzandó hálózatszakaszok,

Miután 2023. május 31. nappal az új optikai hálózat kiépítése megvalósult, a jelenleg üzemelő Invinetwork hálózaton élő szolgáltatások egy átmeneti ideig még megmaradnak, de az Invinetwork Kft. célja, hogy az előfizetők mielőbb áttérjenek az új, magasabb szolgáltatási minőséget nyújtó hálózatra. Az áttérés befejezése után a jelenleg üzemelő rézkábeles hálózat, és annak közterületi elosztószekrényei elbontásra kerülnek, megszűnik a két párhuzamos rendszer.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában