Hirdetés

2022.12.07. 12:28

Tudtad? – Ezek voltak a történelem legnépszerűbb sport napszemüvegei

Az mindenki számára természetes, hogy egy (vagy több) napszemüvegre mindenképpen szükség van egy igazán jó ruhatárban. Ha megkérdezzük az utca emberét, hogy melyek a leghíresebb márkák vagy modellek, valószínűleg csupa olyan példával találkozhatunk, amelyek a Pop iparból vagy Hollywood világából származnak. Rengeteg olyan hírességet tudunk mi magunk is felsorakoztatni, akik egy-egy napszemüveget világhírűvé, mi több, virálissá tettek.

Forrás: Oakley instagram oldal

Arról azonban sokkal kevesebbet hallani, hogy számos – azóta divatcikké vált – napszemüveg sportoláshoz lett kitalálva eredetileg. A történelem során ezek a kiegészítők is folyamatosan fejlődtek, és egészen megdöbbentő, hogy milyen régóta teszik kényelmesebbé az életünket mozgás közben. Cikkünkben összeszedtük, hogy melyek voltak ezek.

A történelem előtti időktől napjainkig: inuit hószemüveg

Az északi-sarki népek évszázadokon keresztül viselték az úgynevezett „inuit hószemüveget”, amelyet egyesek a modernkori napszemüvegek elődeinek tartanak. Ezek a különös darabok többnyire rozmár agyarból, fából vagy erős bőrből készültek.

A hószemüveg azonban aligha hasonlít ma ismert utódjára: a leginkább talán karneváli álarchoz hasonlítható szemfedőn egy-egy vízszintes rés található, amely segít kiszűrni a hóról visszaverődő fénysugarakat.

1900-as évek: repülős szemüveg

Ne tévesszen meg senkit az elnevezés: a repülős szemüvegeket nem elsősorban a pilóták használták. Sokkal inkább elterjedt volt a kerékpárversenyzők körében, olyannyira, hogy az 1903-ban első ízben megrendezésre kerülő, és azóta a világ egyik leghíresebb sporteseményévé váló Tour de France-on a legtöbb versenyző katonai repülős szemüveget viselt, hogy megóvják szemüket a portól. Ez az esemény később nagyban hozzájárult a sportszemüvegek fejlődéséhez.

1930-as évek: Aviator

A II. világháborút megelőző évtizedekben a folyamatosan fejlődő repülőgépek egyre nagyobb teret kaptak a hadászatban is. Azonban ahogy a légierő ifjú titánjai meghódították az eget, hamar kiderült, hogy a felhőkről visszaverődő káprázó fény ellen valamilyen védelemre lesz szükség.

A probléma megoldására a Bausch & Lomb kifejlesztette a napszemüveg lencsét, és 1936-ban bemutatta az első pilóta szemüveget, amit azóta az ikonikus „aviator” napszemüvegként ismerünk.

1965: síszemüveg

Ugyan már korábban is léteztek síeléshez használt szemüvegek, 1965-ben egy óriási újítással vált kényelmesebbé a sportolók élete. Az eredetileg fogászként praktizáló Robert Smith ekkor találta fel a hőszigetelt síszemüveget.

Az új verzió sötétített lencsét kapott, amely védelmet nyújt a ragyogás és a havazás ellen, emellett – abban az időben egyedülállónak számító – szellőzőrendszer is került bele, amely segít megelőzni, hogy a szemüveg bepárásodjon.

Ezt az újítást vitte tovább az Oakley, a világ egyik – ha nem a – leghíresebb szemüveg márkája, amelynek azóta sikerült csúcsra fejlesztenie a technológiát. Talán ez az oka annak is, hogy a profi síelők előszeretettel használják az Oakley napszemüveg és síszemüveg modelljeit.

Forrás: eOptika.hu

1984: Oakley napszemüveg

A kezdetben motocross és BMX felszereléseket gyártó Oakley valószínűleg még nem sejtette, hogy stílust teremt, amikor belépett a napszemüvegiparba. A szemellezők eredetileg profi kerékpárversenyzők számára készültek, azonban a világhírű biciklistákon látható nagy méretű, vagány és színes darabokat hamar elirigyelte mindenki, így a 90-es évekre a márka máris a mainstream divatiparban találta magát.

Az olyan modelleket, mint az Oakley Holbrook, számos világsztár viseli. Azonban a cég nem szállt ki a sportból sem: a világhírű kosaras Michael Jordan-nek is ez a kedvenc márkája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában