Hirdetés

2022.12.13. 06:53

Eszközparkot fejlesztett a szarvasi fémmegmunkáló

Projektzáró sajtótájékoztatót tartottak hétfőn a szarvasi Szűcsfém Kft.-nél. A családi vállalkozás a Széchenyi Terv Plusz keretében meghirdetett, GINOP_Plusz-1.2.1-21-2021-04615-ös kódszámú felhívásra pályázott, melynek köszönhetően 102,74 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el. Ezen összegből eszközöket szereztek be, napkollektoros rendszert telepítettek, valamint képzésen vettek részt.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotó: Bencsik_Adam

Lohrné dr. Szűcs Andrea ügyvezető elmondta, a Szűcsfém Kft. 2011-ben alakult, de maga a vállalkozás már egy jóval régebbi múltra tekint vissza. Édesapja, Szűcs Ödön ugyanis 1990-ben, egyéni vállalkozóként kezdte meg működését. Fő profiljuk már akkor is a fém, azon belül is a lemez megmunkálása volt.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, 2021 júniusában a Széchenyi Terv Plusz program keretében meghirdetett GINOP felhívásra pályáztak sikeresen, aminek köszönhetően 102,74 millió forint feltételesen vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesültek. Ezen összegnek köszönhetően, a projekt fő elemeként bővítették gépparkjukat, ezzel együtt kapacitásaikat és termékkínálatukat is. A programon belüli első, és legnagyobb beruházásuk egy Fiber lézervágó berendezés vásárlása volt, amely 20 milliméter lemezvastagságig dolgozik precízen, emellett rendkívül anyag-, és költségtakarékos. Beszereztek továbbá egy Omron kollaboratív robotot, amihez egy hegesztőfelépítmény társul, és amivel a hegesztési folyamataikat könnyítik meg. Ehhez már komolyabb szakmai tudás sem szükséges, így például egy betanított fémmegmunkáló is tudja kezelni. Vásároltak még egy Fiber kézi lézerhegesztőt, amely szintén nagymértékben segíti munkájukat, hiszen szép varratok készíthetők vele, saját anyaggal, ráadásul sokkal gyorsabban, mint a korábbi technikával. A beszerzések között említett továbbá Lohrné dr. Szűcs Andrea egy Universal robotot, amely ugyancsak kollaboratív. Ez utóbbival a porfestési munkálatokat végzik el.

Az eszközbeszerzéseken felül egy napkollektoros rendszert építettek ki, amely nyáron nagymértékben segíti az üzem melegvíz ellátását, ezzel csökkentve a földgáz fogyasztásukat. Tehát költséghatékony, illetve környezetvédelmi szempontból is fontos lépés volt számukra a rendszer telepítése.

A projekt keretei között továbbá egy LEAN Green Belt képzés is megvalósult, amelynek célja a közös célok ismerete, és az alapvető LEAN eszközök működésének, működtetésének megismerése volt. Végül az ügyvezető hangsúlyozta, a támogatásnak hála a Szűcsfém Fémmegmunkáló Kft. képes volt kapacitásainak növelésére, aminek köszönhetően megfelelően ki tudja majd elégíteni a fennálló piaci igényeket, és hatékonyabbá válik a vállalkozás működése.

A tájékoztató után bemutatták az újdonsült gépeket, az üzemi bejáráson részt vett többen között Babák Mihály polgármester, Molnár Etele alpolgármester, Orovecz József, az Orovecz Bt. ügyvezetője, Kovács György, az Airvent Kft. minőségfejlesztési vezetője, Kelemen Csaba, az Airvent Kft. termelési igazgatója, Ugrai László, az Ekuna Kft. ügyvezetője, Farkas Irénke, szintén az Ekuna Kft.-től, valamint Karré Herwig nevét a Karré GmbH-tól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában